Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.10.2022 07:45

Nad obcou začala výstavba 35 metrov vysokej vyhliadkovej veže


Snímka zdroj: (Terra Incognita).


Nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese začali v týchto dňoch s výstavbou vyhliadkovej veže Green Point.


Sumou takmer 200 000 eur projekt podporili z dotačného programu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Informoval o tom Michal Hudák z kancelárie predsedu KSK s tým, že rozhľadňa bude mať 35 metrov.

Panoramatické výhľady na široké okolie, s dosahom až po Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu, budú podľa kraja podčiarknuté modernou konštrukciou veže. LED tabule s informáciami o výrobe zelenej energie, okolitej prírode a historických objektoch v priľahlom území dodajú stavbe edukačný rozmer. Celoročná prevádzka veže 24 hodín denne bude nasledovať princípy udržateľného cestovného ruchu. Hotová by mala byť o rok.

Špecifikom novej atrakcie bude využitie zelenej energie nielen na jej prevádzku, ale aj pre potreby návštevníkov. Architekt Igor Cziel využil technológiu, ktorá na Slovensku ešte nebola inde nainštalovaná a pomocou nej si veža sama vyrobí elektrinu z veternej a slnečnej energie. "Obľúbenú turistickú trasu na Roháčku, medzi obcami Kluknava a Margecany, sme sa rozhodli ozvláštniť jedinečným odpočinkovým miestom, ktoré priláka ešte viac turistov. Vyrobenú elektrickú energiu budú môcť návštevníci využiť aj na nabitie elektrobicyklov či mobilných zariadení v prístrešku," priblížil Cziel. Súčasťou objektu budú aj kamery a požiarny hlásič, vďaka osvetleniu bude rozhľadňa viditeľná aj v noci.

Kluknava je stará banícka obec v údolí Hornádu. Doteraz bola podľa výkonnej riaditeľky organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej navštevovaná skôr záujemcami o technické pamiatky a vyznávačmi tzv. urbexu. Tých lákajú najmä unikátne objekty v časti Štefanská Huta, kde stojí aj historický drevený krytý most či vzácny hutný kombinát z 19. storočia na elektrolytickú výrobu medi. "Verím, že veža sa rýchlo stane ďalším lákadlom v území a rôznorodosť prichádzajúcich turistov bude narastať," skonštatovala.

Vyhliadkové veže patria podľa kraja medzi vyhľadávané atrakcie turistov všetkých vekových kategórií. V KSK sú napríklad pri Malej Tŕni, v Gombaseku, v Oboríne, pri obci Čižatice, nad mestom Košice, v Spišskej Novej Vsi, nad Gelnicou či na vrchu Kloptáň. "Vyhliadková veža v Kluknave bude architektonicky aj technologicky vežou novej generácie," uzatvára Hudák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Zo 100 metrov vysokého objektu by mohla vzniknúť vyhliadková veža
Približne 100 metrov vysoká oceľová konštrukcia nachádzajúca sa pri obci Stretavka v Michalovskom okrese, ktorá mala slúžiť na vodárenské účely, stále pustne. Plánov, ako ju využiť, má starosta obce Matej Šarocký niekoľko.
viac
28.09.2017
Vyhliadkovú vežu na Dubni začnú stavať začiatkom októbra
Výkopové práce na stavbe vyhliadkovej veže na kopci Dubeň nad Žilinou by sa mali začať 2. októbra tohto roka. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
viac
16.08.2019
Vedľa areálu skokanských mostíkov stavajú vyhliadkovú vežu
Na Štrbskom Plese, vedľa areálu skokanských mostíkov, stavia súkromný investor novú náučno-vyhliadkovú vežu. Štefan Bieľak z Obecného úradu v Štrbe pre TASR uviedol, že veža s priemerom pôdorysu viac ako 33 metrov bude vysoká niečo cez 53 metrov.
viac
30.08.2022
V Kluknave má pribudnúť greenpoint rozhľadňa
Obec Kluknava v okrese Gelnica vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu vyhliadkovej veže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %