Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.12.2023 04:35

Najudržateľnejšiu univerzitu na Slovensku nájdete v Nitre


Nitra, ilustračná snímka. Zdroj: Shutterstock


Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre si udržala prvenstvo v udržateľnosti medzi univerzitami na Slovensku aj v roku 2023. A ako informuje univerzita na svojej stránke, v globálnom umiestnení poskočila až o 56 miest na 178. miesto.


Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre sa stala za rok 2023 najudržateľnejšou slovenskou univerzitou. Súčasťou hodnotenia celosvetového rebríčka UI GreenMetric je univerzita od roku 2018 a podľa slov Márie Pietovej z SPU doteraz vždy obhájila prvú pozíciu v rámci Slovenska i popredné miesta v priestore V4. „Napríklad v aktuálnom hodnotení 2023 sme sa v rámci V4, na ktorom sa zúčastnilo 37 univerzít, umiestnili na šiestom mieste,“ uvádza univerzita.

Globálne jej patrí 178. miesto

Celosvetový rebríček UI GreenMetric World University Rankings za rok 2023 zverejnili v decembri a SPU sa podľa neho globálne umiestnila na 178. mieste, pričom bolo do hodnotenia zahrnutých viac univerzít ako v roku 2022. „Zlepšenie reflektuje naše opatrenia v oblasti udržateľnosti, konkrétne zabezpečenie dodatočných udržateľných energetických zdrojov, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie na výrobu elektriny, energie a tepla,“ vysvetlila Hana Zach z Kancelárie vnútorného systému zabezpečovania kvality na SPU v Nitre.

Hodnotia sa najmä tri piliere udržateľnosti

Rebríček hodnotí výkonnosť univerzít v oblasti udržateľnosti, pričom odráža úsilie jednotlivých univerzít pri znižovaní ekologickej stopy a zabezpečenie vzdelávania a výskumu v oblasti udržateľnosti. Hodnotenie je založené na troch pilieroch udržateľnosti – environmentálnej, ekonomickej a sociálnej – a zahŕňa ukazovatele infraštruktúry, energetiky a zmeny klímy, nakladanie s odpadmi, voda, doprava, vzdelávanie a výskum. Zlepšenie v rebríčku podľa slov Hany Zach reflektuje opatrenia školy v oblasti udržateľnosti. „Zabezpečenie dodatočných udržateľných energetických zdrojov, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie na výrobu elektriny, energie a tepla (rekonštrukcia Študentského domova Antona Bernoláka). Ďalej to bola rekonštrukcia plaveckého bazéna s významnou úsporou energie, vylepšenie organizácie nakladania so separovaných odpadom a zakúpenie prvého vozidla na elektrický pohon,“ vysvetlila Zach. „V neposlednom rade je to aj organizovanie aktivít v oblasti udržateľnosti, do ktorých je zapojená nielen akademická obec, ale aj verejnosť," doplnila Zach.

Zapojených do hodnotenia je viac ako tisíc univerzít

Rebríček UI GreenMetric World University Rankings aktuálne zahŕňa 1183 univerzít z 84 krajín, v roku 2022 bolo v hodnotení 1050 univerzít z 85 krajín sveta. „Je skvelé, že aj slovenským univerzitám záleží na udržateľnosti a podstupujú kroky, ktorými sa nielen snažia znižovať ekologické stopy, ale zároveň aj vzdelávať a podporovať výskumy v tejto oblasti,“ uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie spoločnosti OZV ENVI - PAK, ktorá dlhodobo podporuje udržateľnosť aj permanentným vzdelávaním najmä oblasti triedenia.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
I. KOHUTKOVÁ: Spoločnosť Fortischem Nováky pokračuje v znečisťovaní rieky Nitra
Závažné zistenia pokračujúceho znečisťovania rieky Nitra odpadovými vodami spoločnosťou Fortischem, a. s., Nováky prezentovala v utorok (13. 12. 2016) na tlačovej konferencii v Bratislave organizácia Greenpeace Slovensko.
viac
26.08.2021
Položili sa základy reformy školstva
Vláda schválila tri novely zákonov, na ktorých pracoval rezort školstva a ktoré pôjdu do Národnej rady SR. Zákony reagujú na plánovanú reformu obsahu vzdelávania, digitalizáciu, reformu poradenského systému či zmeny vo vzdelávaní učiteľov.
viac
16.05.2022
Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko nákladných áut odpadu
Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu.
viac
01.12.2023
Nový projekt SPU reaguje na klimatickú krízu
Konzorcium troch fakúlt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre získalo od Európskej komisie grant na riešenie aktivít projektu v rámci programu Jean Monnet - Centrum excelentnosti. Aktivity sú naplánované na trojročné obdobie od roku 2023 do 2026.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %