Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
11.12.2021 11:35

Nelli Benková z Prešova je majsterkou sveta v disco dance


Nelli Benková


Šikovná siedmačka Nelli Benková zo ZŠ Šmeralova v Prešove zbiera ocenenia na domácich i medzinárodných súťažiach v tanci.


Nelli Benková má dvanásť rokov a je žiačkou 7. B triedy na ZŠ Šmeralova 25 v Prešove. Nedávno sa vrátila zo svetového pohára organizácie IDO (International Dance Organization) v discodance a IDO Majstrovstiev sveta v street dance, ktoré sa uskutočnili v Taliansku v októbri 2021.

Je čerstvou víťazkou svetového pohára v disco dance, a to hneď v 2 kategóriách, sólo a duo v detskej vekovej kategórii, druhou IDO vicemajsterkou sveta v street dance duo a skupina v juniorskej vekovej kategórii a aktuálnou držiteľkou troch titulov Majsterky Slovenska -  v disco dance sólo detská veková kategória, v street dance junior duo a street dance junior skupina (7 tanečníkov) pre rok 2021, ktoré získala v Bratislave v septembri a novembri 2021.

Nelli športovala už od útleho veku. Už ako dvojročná tancovala pred televíziou a ako štvorročná videla prvýkrát vystúpenie tanečného a športového klubu Grimmy Prešov. V tom momente zatúžila tancovať s nimi. A hoci ju rodičia naučili plávať, lyžovať a hrať tenis, vybrala si športový tanec. Do klubu Grimmy ju priviedla jej mama, Eva Benková, ktorá sama tancovala od malička a stále súťažne tancuje v klube Grimmy Prešov. Okrem rodičov ju v tanci podporujú všetci ostatní členovia rodiny.

Nelli sa stala členkou tanečnej umeleckej školy Grimmy v roku 2015, keď mala šesť rokov. Pre jej hlavný tanečný štýl disco dance sa rozhodla sama potom, čo videla tento štýl práve na vystúpení Grimmy. O štýle, ktorému sa venuje, povedala Nelli toto: “Disco dance je veľmi náročný športový tanec, pretože musíte ovládať prvky modernej, či športovej gymnastiky, baletu, aj akrobacie, a zároveň ladne tancovať, ale mne sa veľmi páči.“ Pre Nelli sú hudba a tanec prostriedok ako relaxovať, ako vyjadrovať pocity prostredníctvom pohybov. „Keď tancujem, ocitám sa v inom svete, kde vnímam iba hudbu a kroky“, povedala Nelli. V súčasnosti sa venuje aj street dance.

Nelli má na svojom konte množstvo ďalších domácich aj medzinárodných úspechov a titulov. Nellkiným najväčším úspechom spolu s jej kamarátmi tanečníkmi v streetdance je titul IDO  Majsterky sveta, Európy aj Slovenska v jednej sezóne, v roku 2019 (boli to posledné medzinárodné súťaže pred Covidom) v detskej kategórii duo a skupina. V tom istom roku sa jej  podarilo prebojovať do finále a získať  6. miesto na IDO Majstrovstvách Európy v Taliansku v detskej kategórii disco dance duo. Spolu s kamoškami z Grimmy je aj Majsterkou Slovenska, Európy a druhou vicemajsterkou sveta v disco dance show v kategórii detská skupina.

Nelli trénuje takmer každý deň, v priestoroch klubu Grimmy Prešov, ale aj doma. Jej hlavnou trénerkou v disco dance je Zuzana Petruščáková, v street dance Nataša Cápová (obidve bývalé tanečníčky Grimmy), hlavným trénerom baletu je Vladimír Klement. Niektorí tréneri boli pri jej začiatkoch, napríklad Katarína Fabianová. Autormi úspešných choreografií sú tréneri Grimmy a majiteľka Grimmy - Ingrid Fabianová.

Napriek veľkým úspechom si Nelli najviac užíva radosť z tancovania a pohybu, kamarátov a priateľstvá, ktoré si našla v Grimmy aj v iných kluboch, možnosť cestovať po svete a vďaka tancu spoznávať nové krajiny. V Grimmy majú totiž tanečníci heslo, že tancujú pre radosť a nie pre medaily.

Autor: Zdroj: MsÚ Prešov, ZŠ Šmeralova


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2020
Mesto získalo ocenenie Senior Friendly
Mesto Nitra sa pripojilo k samosprávam, ktoré boli ocenené za pomoc a starostlivosť preukazovanú seniorom. Najvyššie ocenenie, ktorým je plaketa Senior Friendly, získali okrem Nitry aj mestá Banská Bystrica a Prešov.
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
30.01.2021
Opálové zrnko mesta Prešov
Cena mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje mesto Prešov fyzickým osobám, právnickým osobám a kolektívom za vynikajúce tvorivé činy a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta Prešov vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života.
viac
25.02.2021
Prešovskí mestskí poslanci schválili viaceré zmeny v parkovaní
Prešovskí mestskí poslanci v stredu počas online rokovania schválili viaceré zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Prešov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %