Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.10.2022 11:40

Nitra pokračuje v postupnej rekonštrukcii tržnice


Mestská tržnica v Nitre, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Mestská tržnica v Nitre prechádza postupnou rekonštrukciou. Aktuálne sa pripravuje umelecko-remeselná obnova 38 okien.


Objekt tržnice je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá je zaradená do TOP 200 národných kultúrnych pamiatok na Slovenku s prioritnou ochranou. "Obnova sa preto realizuje pod dohľadom krajského pamiatkového úradu. Cena umelecko-remeselnej obnovy jedného okna je 3867,60 eura," informoval mestský úrad. Celkovo je na objekte 175 historických okien. Radnica preto zabezpečuje ich obnovu postupne.

Budova dnešnej tržnice bola postavená podľa projektu J. Lyku v rokoch 1889 - 1890 za bývalými hradbami. Nachádzali sa tam vojenské kasárne pre 60. prápor domobrany. V roku 1930 bol priestor kasární upravený na nové mestské trhovisko. Podľa magistrátu má plánovaná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky vyzdvihnúť jej historickú hodnotu, rozšíriť tržnicu aj o kultúrnu, spoločenskú a komunitnú funkciu a doplniť o gastrozónu i sedenie na nádvorí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2020
Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza obnovou
Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza pamiatkovou obnovou. Po jej ukončení by doteraz verejnosti neprístupná pamiatka mohla slúžiť aj návštevníkom Arboréta.
viac
20.09.2021
Michalovce v obnovenej budove Zlatý býk otvoria galériu a infocentrum
Budova národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zlatý býk v Michalovciach prešla komplexnou rekonštrukciou a premenila sa na novú mestskú galériu a turistické informačné centrum. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok 24. septembra, informovala radnica mesta.
viac
16.02.2022
Nitra pokračuje v postupnej revitalizácii historickej tržnice
Historický objekt nitrianskej tržnice prechádza postupnou revitalizáciou. Pred časom bol dokončený jej architektonicko-historický výskum, začala sa rekonštrukcia historických okien a pripravuje sa projekt na rozšírenie jej funkcií.
viac
19.01.2023
Nitra pripravuje ďalšiu rekonštrukciu mestskej tržnice
Mesto Nitra pripravuje ďalšie etapy obnovy mestskej tržnice. Ako informovala radnica, vďaka dotácii z programu Obnovme si svoj dom boli vypracované nové projektové dokumentácie na rekonštrukciu tohto pamiatkovo chráneného objektu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %