Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
19.01.2023 01:30

Nitra pripravuje ďalšiu rekonštrukciu mestskej tržnice


Mestská tržnica v Nitre.


Mesto Nitra pripravuje ďalšie etapy obnovy mestskej tržnice. Ako informovala radnica, vďaka dotácii z programu Obnovme si svoj dom boli vypracované nové projektové dokumentácie na rekonštrukciu tohto pamiatkovo chráneného objektu.


Mesto pri rekonštrukcii už dlhšie pracuje na obnove a výmene okien, na objekte prebehli aj konštrukčné a klampiarske práce. "V rámci ďalšej etapy obnovy mestskej tržnice sa podarilo vypracovať prípravnú projektovú dokumentáciu k obnove fasády a tiež projektovú dokumentáciu realizačného projektu vlhkostnej sanácie budovy," uviedol mestský úrad.

Nitrianska mestská tržnica je národnou kultúrnou pamiatkou s prioritným stupňom ochrany. Postavená bola podľa projektu J. Lyku v rokoch 1889 - 1890. Nachádzali sa tam vojenské kasárne pre 60. prápor domobrany. V roku 1930 bol priestor kasární upravený na nové mestské trhovisko. Podľa magistrátu má plánovaná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky vyzdvihnúť jej historickú hodnotu, rozšíriť tržnicu aj o kultúrnu, spoločenskú a komunitnú funkciu a doplniť gastrozónu i sedenie na nádvorí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2020
V centre Nitry začalo fungovať revitalizované detské ihrisko
V centre Nitry na Štefánikovej ulici začalo v priebehu leta fungovať revitalizované detské ihrisko. Jeho obnova bola zrealizovaná vďaka grantovému programu Mením moje mesto.
viac
01.12.2021
Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty
Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.
viac
16.02.2022
Nitra pokračuje v postupnej revitalizácii historickej tržnice
Historický objekt nitrianskej tržnice prechádza postupnou revitalizáciou. Pred časom bol dokončený jej architektonicko-historický výskum, začala sa rekonštrukcia historických okien a pripravuje sa projekt na rozšírenie jej funkcií.
viac
28.10.2022
Nitra pokračuje v postupnej rekonštrukcii tržnice
Mestská tržnica v Nitre prechádza postupnou rekonštrukciou. Aktuálne sa pripravuje umelecko-remeselná obnova 38 okien.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %