Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.08.2022 03:30

Nitra si pripomenie udelenie kráľovských mestských výsad


Ilustračná snímka (tasr)


Nitrania si 1. septembra opäť pripomenú udelenie kráľovských mestských výsad. Nitre ich 2. septembra 1248 udelil uhorský kráľ Belo IV., podľa tradície z vďaky za záchranu pred Tatármi.


Tento významný moment v dejinách mesta pripomenie podujatie Kráľovská Nitra. Konať sa bude 1. septembra na Vŕšku. "Výber lokality nie je náhodný, pretože ide o najstaršie doložené námestie v Nitre, ktoré má svoj uzavretý štvorcový charakter. Od deviatej hodiny chceme Vŕšok symbolicky zmeniť na malé stredoveké mestečko," uviedol nitriansky viceprimátor a zároveň spoluorganizátor podujatia Daniel Balko.      

Hlavnou súčasťou programu bude dobový jarmok, na ktorom sa môžu návštevníci zoznámiť s historickými remeslami. Dobovú atmosféru doplnia historické skupiny, ktoré sa venujú obdobiu 13. storočia. Popoludní, o 14. hodine sa začne historický sprievod, ktorý prejde pešou zónou až na Vŕšok. "Bude v ňom aj župan, ktorý symbolicky prinesie rozhodnutie kráľa o udelení mestských výsad. Takže sa pokúsime spraviť aj malú rekonštrukciu odovzdávania výsad, pri ktorej ich chceme prečítať a vysvetliť, v čom bol ich význam," povedal Balko.      

Po slávnostnom akte sa bude konať stredoveká hostina. "Bude to rekonštrukcia hodovania s účasťou najvyššej uhorskej aristokracie. Bude komentovaná, aby sme vysvetlili, kto kde mohol sedieť, čo jedol a aký bol v tej dobe protokol. Okrem toho historické skupiny predvedú svoje odevy a výzbroj aj s ukážkou menšej bitky. Bude tam aj prezentácia stredovekých bábok, marionet. Pre deti je pripravené jazdenie na koni, sokoliari a po celý čas sa budú konať ukážky dobovej kuchyne," uviedol Balko.      

Udelenie kráľovských mestských výsad malo podľa jeho slov veľký význam pre ďalší rozvoj Nitry. Belo IV. oslobodil nitrianskych kupcov od platenia trhových poplatkov a mýt, mestu povolil ďalší pravidelný týždenný trh a mešťanom dal právo spravovať si vlastný mestský život volenými zástupcami. Nitra tak získala podobné výsady, aké mal napríklad Stoličný Belehrad.      

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Raňajky v tráve ponúknu účastníkom noblesu minulých storočí
Pri románskom Kostole svätého Michala Archanjela v nitrianskej mestskej časti Dražovce sa zídu 26. júna na pikniku ľudia, aby pri košíkoch s občerstvením a v historických kostýmoch zažili noblesu 19. storočia v znamení impresionistickej pohody.
viac
03.07.2018
Mesto ožije trojdňovými mestskými slávnosťami
Centrum Nitry ožije od stredy (4. 7.) mestskými slávnosťami Nitra, milá Nitra, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami. Odštartuje ich benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle s Kristínou, Janais, Evou Pavlíkovou či Otokarom Kleinom, ktorý organizuje mesto Nitra s Nadáciou Prameň.
viac
29.07.2019
Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta
Mesto Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta historickým festivalom Kráľovská Nitra. Počas víkendu 31. augusta a 1. septembra sa Mestský park na Sihoti premení na veľké stredoveké predmestie s dobovými remeselníkmi, ukážkami stredovekej kuchyne, ale aj skutočnými rytiermi.
viac
14.03.2023
Mestské slávnosti pripomenú aj okrúhle výročie príchodu Cyrila a Metoda
Nitrianska radnica už začala s prípravou celomestských osláv Nitra, milá Nitra. Konať sa budú v dňoch 3. až 5. júla a budú tiež pripomienkou 1160. výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %