Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.07.2019 08:10

Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta


Ilustračný výrez plagátu


Mesto Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta historickým festivalom Kráľovská Nitra. Počas víkendu 31. augusta a 1. septembra sa Mestský park na Sihoti premení na veľké stredoveké predmestie s dobovými remeselníkmi, ukážkami stredovekej kuchyne, ale aj skutočnými rytiermi.


Podujatie umožní návštevníkom spoznať podobu stredovekej Nitry a ponúkne netradičný pohľad na život vtedajších obyvateľov.       

Do výsadného postavenia povýšil 2. septembra 1248 Nitru, stále spustošenú tatárskym vpádom, kráľ Belo IV. Nitrianskych kupcov oslobodil od platenia trhových poplatkov a mýt, mestu povolil ďalší pravidelný týždenný trh a mešťanom dal právo spravovať si vlastný mestský život volenými zástupcami.       

„Slobodných kráľovských miest bolo v celom Uhorsku málo a nie náhodou sú preto dodnes na túto výnimočnú minulosť hrdé a pravidelne si ju pripomínajú. Minulý rok sa nám pod názvom Kráľovská Nitra podarilo premeniť námestie na Vŕšku na stredoveký trh a malým divadelným predstavením sme zrekonštruovali možný priebeh vyhlásenia výsad. Tento rok sa posúvame ďalej, k veľkolepému kráľovskému sprievodu a historickému festivalu v parku,“ skonštatoval viceprimátor Nitry Daniel Balko, dlhoročný organizátor historických podujatí v meste.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
20.03.2018
Festival Hory a mesto je v novom priestore s veľkou účasťou slovenských autorov
Novinkou medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2018 v Bratislave je zmena miesta. Jeho 19. ročník bude od stredy 21. do nedele 25. marca v obchodnom centre Bory Mall s kinami Cinemax.
viac
18.04.2020
Verejné hlasovanie určilo projekty podporené z participatívneho rozpočtu
Projekty, ktoré podporia z nitrianskeho grantového programu Mením Moje Mesto, sú už známe. Ľudia vo verejnom hlasovaní vyberali z 29 verejnoprospešných zámerov. Finančnú podporu získa desať projektov, ktoré dostali najviac hlasov.
viac
11.06.2022
Na nitrianskom hrade a v podhradí ožíva stredovek
Stretnutie s kniežaťom Pribinom, prezentácie dobovej kultúry a stredovekého života ponúka festival Kniežacie dni, ktorý sa koná od soboty do nedele 12. júna na Nitrianskom hrade a v podhradí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %