Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
09.02.2021 08:00

Nové detekčné testy pomôžu monitorovať baktérie a vírusy v odpadovej vode


Ilustračná snímka: (tasr).


V odpadových vodách sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov a chemických prvkov, ktoré sú obrovskou zásobárňou informácií o ľudskom zdraví a správaní.


Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvíjajú detekčné metódy určené na monitorovanie výskytu baktérií a vírusov v splaškových vodách. V budúcnosti môžu byť súčasťou systémov včasného varovania, ktoré budú schopné detegovať nebezpečné a vysoko nákazlivé patogény. Informovala o tom Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

Vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV spolu s taiwanskými partnermi z Národnej univerzity Cheng Kung v týchto dňoch odštartovali projekt Pathogen Tracker - Epidemiológia vody/odpadovej vody: Vývoj spoľahlivých molekulárno-biologických detekčných metód pre dohľad nad ohniskami epidémií. V rámci neho sa zameriavajú na detegovanie baktérií rezistentných voči antibiotikám a vírusov SARS-CoV-2 a dengue v odpadových vodách.

„Naším cieľom je vyvinúť a optimalizovať niekoľko molekulárnych detekčných testov založených na technikách qPCR a RT-qPCR, ktoré nás upozornia nielen na výskyt, ale aj na množstvo potenciálnych patogénov,” vysvetlil Domenico Pangallo z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Výhodou takýchto testov je ich rýchlosť a spoľahlivosť. Súčasťou výskumu je aj hĺbková analýza vírusových a mikrobiálnych spoločenstiev prostredníctvom moderného vysokovýkonného sekvenovania. „Naše výsledky budeme porovnávať s výsledkami našich projektových partnerov na Taiwane. To nám umožní lepšie porozumieť vírusovým a bakteriálnym interakciám v študovaných prostrediach,” doplnil molekulárny biológ.

Organizmy vrátane baktérií a vírusov spolu s rôznymi chemickými prvkami agregujú v kanalizácii a vytvárajú takzvané "patogénne spoločenstvo". Pravidelné sledovanie jeho zloženia môže byť v budúcnosti jedným z vhodných riešení, ako čeliť ďalším pandémiám.

Projekt bude trvať do roku 2023. Bol podporený v rámci bilaterálneho programu SAS-MOST Joint Research Projects, ktorý je súčasťou 13-ročnej spolupráce SAV a Ministerstva pre vedu a technológie na Taiwane.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2021
Začal sa európsky projekt o diskriminácii Rómov
Vedci z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali súčasťou medzinárodného projektu DG Justice Engage. Jeho cieľom je podporiť aktivizmus a angažovanosť Rómov a mobilizovať nerómov ako spojencov v prospech spoločenskej zmeny.
viac
05.05.2021
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia koronavírusu
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia nového koronavírusu približne 12 dní pred pozitívnymi PCR testami a 27 dní pred úmrtiami.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
28.07.2021
Monitoring odpadových vôd na Slovensku
Monitoring odpadových vôd vykonávajú hygienici od 18. kalendárneho týždňa v každom kraji pravidelne na týždennej báze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %