Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
22.12.2023 05:05

Nové Zámky zostávajú v ZMOS, informácia o vystúpení zo združenia bola zmätočná


Nové Zámky, ilustračná snímka archív ON


Mesto Nové Zámky zostáva členom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Informácia o vystúpení zo združenia bola podľa mestského úradu zmätočná. Poukazuje pritom na chybný záznam o hlasovaní. V skutočnosti sa 15 zo 17 poslancov vyjadrilo za zachovanie členstva.


"Som rád, že sa situácia vyjasnila. Primátor Nových Zámkov Otokar Klein ma uistil, že mesto zo ZMOS nevystupuje. Práve naopak, chce so združením rozvíjať ďalšiu spoluprácu. Teší ma, že sa mesto Nové Zámky takto rozhodlo," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.         

Nové Zámky sú aktuálne členom Únie miest Slovenska (ÚMS) a zároveň ZMOS. Podľa stanov ÚMS je však členstvo v únii nezlučiteľné s členstvom v ZMOS. "K prijatiu tejto zmeny stanov dospela ÚMS najmä preto, lebo pri rokovaniach na úrovni ústavných činiteľov nebolo zrejmé, ktoré zo záujmových združení zastupuje ktoré samosprávy, keďže niektoré mestá mali členstvo v oboch združeniach," uviedla radnica.         

Mestskí poslanci preto mali na decembrovom zasadnutí rozhodnúť, či Nové Zámky zo združenia vystúpia a mesto bude iba členom ÚMS. Napokon však odhlasovali, že mesto v ZMOSzotrvá.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
Nové Zámky budú mať vlastnú eurobankovku s motívom Hlavného námestia
Mesto Nové Zámky bude mať svoju vlastnú eurobankovku. Ústredným grafickým motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autorom grafického návrhu je Peter Kopaj.
viac
31.05.2019
Trenčín končí v ZMOS, vstupuje do Únie miest Slovenska
Mesto Trenčín ukončí svoje členstvo v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpi do Únie miest Slovenska (ÚMS). Rozhodli o tom v stredu (29. 5.) poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.
viac
01.10.2019
Mesto chce riešiť problémy s biologickým odpadom nákupom kompostérov
Novozámocká radnica plánuje spustiť projekt kompostovania biologického odpadu v meste. Náklady na nákup kompostérov do rodinných domov v hodnote 150.000 eur chce magistrát získať formou dotácie z Environmentálneho fondu na rok 2020. Zvyšných 8100 eur bude tvoriť spolufinancovanie z rozpočtu mesta.
viac
15.12.2020
B. Tréger: Sme za pridanie vlakov tam, kde ich cestujúci potrebujú
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger osloví podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera s požiadavkou na uvoľnenie potrebných financií na rozšírenie vlakových spojov v osobnej železničnej doprave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %