Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.10.2019 11:05

NRSR:Plénum odmietlo zmeny v obecnom zriadení i v zákone o samosprávnych krajoch


Ilustračná snímka (tasr)


Starosta alebo primátor, ktorý už nebol znovuzvolený na ďalšie volebné obdobie, bude môcť aj naďalej nakladať s majetkom obce, až do zloženia sľubu novozvoleného starostu alebo primátora.


Poslanci Národnej rady (NR) SR nepodporili novelu zákona o obecnom zriadení z dielne poslancov Ondreja Dostála (klub SaS) a Jakuba Nedobu (nezaradený), ktorí navrhovali, aby takéto konanie bolo pôvodnému starostovi či primátorovi zamedzené.       

Zákonodarcovia navrhovali, aby nové rozhodnutia na zasadnutiach zastupiteľstva prijímali po voľbách už novozvolení obecní poslanci. Chceli tak dosiahnuť, aby pôvodní poslanci neprijímali dôležité rozhodnutia, kým nebude ustanovujúce zasadnutie nového zastupiteľstva.       

Poslanci chceli, aby pôvodný starosta či primátor nemohol okrem nakladania s majetkom ani poskytovať zamestnancom obce odmeny, rozhodnúť o zvýšení odmeny zástupcu starostu alebo zvýšení platu zástupcu starostu, či uzatvárať zmluvy v mene obce.       

Predkladatelia vo svojom návrhu vychádzali zo skúseností, keď napriek tomu, že bol zvolený nový starosta (respektíve primátor) a nové zastupiteľstvo, rozhodovalo zastupiteľstvo v pôvodnom zložení o takých dôležitých otázkach, ako je strategický majetok mesta, rozpočet či zmeny pri výbere daní.       

Podobne chceli poslanci upraviť legislatívu aj pri predsedoch samosprávnych krajov a ich zastupiteľstvách. Plénum nepodporilo ani novelu zákona o samosprávnych krajoch, ktorá tieto zmeny navrhovala.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2018
Regionálne školstvo bude naďalej financované aj rezortom vnútra
Regionálne školstvo naďalej nebude financované výlučne z kapitoly ministerstva školstva tak, ako tomu bolo do roku 2013. Poslanci NR SR v utorok nepodporili návrh SaS, ktorá chcela návrat k spôsobu financovania spred roka 2013.
viac
10.09.2019
NRSR: Slováci nebudú môcť voliť na zastupiteľských úradoch SR v zahraničí
Občania žijúci v zahraničí nebudú môcť voliť na zastupiteľských a konzulárnych úradoch SR v zahraničí. Poslanci parlamentu v utorok neschválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú navrhovala opozičná SaS.
viac
06.09.2021
NRSR:Detské lesné kluby by sa mohli stať zariadeniami predprimárneho vzdelávania
Detské lesné kluby by sa mohli oficiálne stať zariadeniami predprimárneho vzdelávania. Rozšíriť by sa tak mohli kapacity na zabezpečovanie povinného predprimárneho vzdelávania počas prechodného obdobia do roku 2024.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %