Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
01.12.2021 08:35

Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení


Ilustračná snímka.


Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.


Predmetný návrh zavádza pojmy obecný mládežnícky parlament a rada seniorov priamo v zákone o obecnom zriadení a posilňuje postavenie školských parlamentov, ktoré budú úzko spolupracovať s obecným mládežníckym parlamentom. Taktiež sa navrhuje, aby mládežnícky parlament mohli zriaďovať aj vyššie územné celky či jednotlivé organizácie samosprávy.

Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania uplatnilo 6 pripomienok, na ktoré predkladateľ neprihliadal.

ZMOS uvedený návrh považuje za legislatívne nevhodný, nakoľko sa  zavádza do zákona o obecnom zriadení inštitút, ktorý v ňom nie je následne nijakým spôsobom definovaný a to o to viac, že sa zaraďuje za komisie a obecne rady, ktoré sú upravené v § 14 a 15 zákona o obecnom zriadení. Uvedený výpočet je navyše demonštratívny a nie taxatívny, preto zaradenie bližšie nešpecifikovaného orgánu zastupiteľstva práve do tohto ustanovenia považujeme za mimoriadne nevhodné. Ide o vymenovanie orgánov tzv. „príkladmo“.

Obecný mládežnícky parlament sa, ale týmto ustanovením priamo dostáva do zákona 369/1990 Z.b. a je tu spomenutý prvý a aj posledný krát. Neuvedenie obecného mládežníckeho parlamentu či rady seniorov v zákone o obecnom zriadení nebude mať žiadny vplyv na ich fungovanie, bez ohľadu na to, či sú v ňom uvedené. V prípade ak by navrhovateľ aj napriek pripomienkam trval na ich uvedení, navrhuje doplniť odkaz na príslušné ustanovenia zákona č. 282/2008.

Vo vzťahu k nákladom na činnosť školského parlamentu bude potrebné ich kvantifikovať a taktiež riadne vymedziť z čoho budú hradené. Máme za to, že náklady súvisiace s činnosťou školského parlamentu vzniknú a mala by byť určená dotácia v prípade jeho zriadenia, ktorá by bola poskytovaná prostredníctvom Ministerstva školstva. Regionálne školstvo je financované prostredníctvom normatívov a tie s činnosťou parlamentu nepočítajú pri výpočte.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2017
Obce budú môcť použiť finančnú náhradu za výrub drevín aj na zelené strechy
Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území.
viac
12.12.2017
Novela je výsledkom obojstranného a v niektorých bodoch aj tvrdého kompromisu
Národná rada SR 30. novembra 2017 posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. O tom, ako sa rodila a čo obsahuje, sme sa zhovárali so Štefanom Bieľakom, podpredsedom ZMOS.
viac
12.09.2019
ZMOS upozorňuje, že na novelu zákona doplatia občania
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s očakávaným dnešným prerokovaním poslaneckej novely zákona o dani z príjmov apeluje na poslankyne a poslancov národnej rady, aby nepodporili zmeny, ktoré vo svojej podstate ublížia mestám, obciam a ich obyvateľom.
viac
22.03.2022
ZMOS apeluje na parlament: Potrebujeme spoluprácu a nie delenie
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom je novela zákona o obecnom zriadení, ktorú združenie považuje za mimoriadne nevhodnú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %