Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.08.2023 04:15

Obchvat obce z Tatier chce kraj financovať z externých zdrojov


Ilustračná snímka: (tasr).


Cesta cez obec Veľká Lomnica v okrese Kežmarok je mimoriadne vyťažená, pomôcť by mal obchvat v smere z Vysokých Tatier. Vyplýva to zo zámeru, ktorý na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) predložila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK).


Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová potvrdila, že v súčasnosti je v procese prípravy výkupov pozemkov zhruba polovica územia. Stavbu za viac ako 23 miliónov eur chcú financovať z externých zdrojov.

Ide o cestu II. triedy prechádzajúcu centrom obce a využívajú ju vodiči, ktorí sa chcú napojiť na cestu I/66 smerom na Kežmarok a Poprad, ale aj návštevníci Vysokých Tatier smerujúci do Tatranskej Lomnice a ďalších tatranských obcí. V zámere sa okrem iného uvádza, že preložka cesty je navrhnutá mimo zastavaného územia v západnej časti Veľkej Lomnice a mala by ísť cez lokality "Nad rašeliniskom a "Na rovni". Plánovaný obchvat bude dlhý takmer 3,5 kilometra.

V rámci stavby by mali pribudnúť štyri križovatky. Jedna je navrhnutá pri čerpacej stanici vedľa cesty I/66 a neskôr by sa mala napojiť na plánovanú preložku cesty I/66. Na konci obchvatu bude druhá s napojením na pôvodnú cestu II/540 smerom do obce Stará Lesná. Ďalšie dve križovatky napoja obchvat na obec Mlynica a tiež pripravovaný priemyselný park. Okrem toho sa ráta aj s cyklistickým chodníkom a trasou pre peších.

Výstavbou obchvatu sa podľa predkladateľa zámeru zvýši plynulosť cestnej premávky a bezpečnosť miestnych obyvateľov. Zároveň sa zlepší situácia na križovatke cez železničné priecestie pri vstupe do centra obce, kde často dochádza ku kolíziám a nebezpečným situáciám.

V prípade úspešného EIA i ďalších schvaľovacích procesov chce kraj začať s výstavbou v roku 2024 a obchvat dokončiť o rok neskôr.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
IRBK žiada J. Budaja, aby nepovolil rozšírenie skládky na Záhorí
Spoločnosť FCC Zohor, prevádzkujúca skládku na Záhorí, podala žiadosť o rozšírenie skládky o 245.000 kubických metrov, tvrdí Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). Obyvatelia obce Zohor aj IRBK žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja, aby rozšírenie skládky nepovolil.
viac
23.02.2021
Mesto Sobrance by rado oživilo tradíciu kúpeľníctva
Oživiť tradíciu kúpeľníctva v Sobraneckých kúpeľoch, a tým rozvinúť i celý región chce mesto Sobrance. Zámer projektu Sobranecké kúpele - výstavba areálu s predpokladanými rozpočtovými nákladmi 17 miliónov eur je aktuálne v zisťovacom konaní posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
04.08.2021
Vo veci výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch sa stále nerozhodlo
Na envirorezorte aktuálne prebieha rozkladové konanie. Rozklad (odvolanie) proti rozhodnutiu o zastavení konania posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) podal investor haly ešte v apríli. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
06.07.2022
Projekt električkovej trate pred novou budovou SND predložili do EIA
Projekt novej električkovej trate v Bratislave v úseku Košická, ktorá má viesť aj pred novou budovou Slovenského národného divadla, predložilo hlavné mesto do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie - EIA.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %