Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.11.2022 09:55

Obdobie provizórií v Liptovskom Mikuláši sa končí


Znovuzvolený mikulášsky primátor Ján Blcháč


Znovuzvolený primátor by mal mať v zastupiteľstve väčšinu, obdobie provizórií sa končí.


Znovuzvolený mikulášsky primátor Ján Blcháč chce v nasledujúcich štyroch rokoch pokračovať v nastavených prioritách a trendoch z jeho predchádzajúcich volebných období. I keď mesto povedie staronový primátor, zmenili sa pomery v mestskom parlamente. Šéf radnice by mal po novom pracovať so zastupiteľstvom, v ktorom ho podporí nadpolovičná väčšina poslancov. Môžeme preto očakávať, že zelenú dostanú viaceré rozvojové projekty, ktoré zastupiteľstvo v doterajšom zložení blokovalo. Napríklad dlho očakávaný reštart obnovy ciest.

Byty aj územný plán

Jednou z priorít vedenia mesta do najbližších mesiacov je prijatie inovovaného územného plánu mesta, ktorý bude podľa novej stavebnej legislatívy platnej od apríla 2024 jedinou možnou, ako môže mesto regulovať výstavbu na svojom území. „Rozbehneme tiež výstavbu mestských nájomných bytov, dobudujeme futbalový štadión, postavíme moderný pumptrack aj úplne nový skatepark,“ vymenoval plány primátor Ján Blcháč.

Cesty sa budú rekonštruovať

Projekt komplexnej rekonštrukcie ciest je jedným z prvých, ktorý primátor predloží poslancom v novozvolenom zastupiteľstve. Vo volebnom období 2018-2022 ho opozícia, ktorá disponovala väčšinou, nepodporila. „Model, ktorý sme navrhovali už pred piatimi rokmi, je úplne jasný. Existuje kvantum silných firiem, ktoré ho dokážu zrealizovať. Na rekonštrukcie nebudeme brať úver a nezadlžíme mesto. Zhotoviteľ, ktorý vzíde z verejného obstarávania, zafinancuje celú rekonštrukciu a my ju budeme potom desať rokov splácať z vlastných zdrojov a bezúročne,“ vysvetlil opätovne zvolený primátor. Cesty sa budú rekonštruovať postupne podľa harmonogramu, začne sa s tými, ktoré sú v najhoršom stave.

Kruháč v Okoličnom

V novom volebnom období si vedenie mesta kladie za cieľ vybojovať pre Liptovský Mikuláš niekoľko kľúčových investícií zo Žilinského samosprávneho kraja a tiež od štátu. „Týmto spôsobom sa plánujeme popasovať s okružnou križovatkou Okoličné-Podbreziny, tiež s križovatkou smerom do Závažnej Poruby a zničeným Vrbickým mostom, ktorý spája centrum s mestskými časťami Iľanovo a Ploštín. Máme aj požiadavku na rekonštrukciu hlavnej cesty cez Liptovský Mikuláš. Najväčšia požiadavka voči štátu je prekládka železnice,“ doplnil Blcháč s tým, že otázkou dňa ostáva aj zachovanie služieb v Liptovskej nemocnici.

Zdražovanie energií nespomaľuje

Energie dnes hýbu svetom – ekonomikou, rozpočtami firiem aj samospráv či peňaženkami v domácnostiach. S energetickou krízou sa mikulášska samospráva vyrovnávala celý tento rok a zamerať sa na túto oblasť musí aj v tom nadchádzajúcom. „Čaká nás zatepľovanie mestských budov a inštalácia fotovoltaiky. Robíme všetko preto, aby sme čo najviac garantovali nielen cenu energií, ale aj udržateľnosť do budúcna, a tým poskytli našim obyvateľom istotu v avizovaných ťažkých časoch,“ skonštatoval.

Skládka nás dobehla

Absolútnou prioritou pre rok 2023 z oblasti životného prostredia je opätovné uzatvorenie skládky komunálneho odpadu vo Veternej Porube. S problémom zle uzatvorenej a pretekajúcej skládky vedenie mesta aj odbor životného prostredia na mestskom úrade bojujú už niekoľko rokov. Skládka v období zrážok pravidelne presakuje a ohrozuje životné prostredie. Mesto na vývoz priesakových kvapalín vynaloží ročne v priemere 70-tisíc eur. Slovenská inšpekcia životného prostredia nariadila jej opätovné uzatvorenie už v roku 2019. Keďže poslanci neschválili úver na jej opätovné uzatvorenie, mesto si túto povinnosť prenieslo do ďalšieho obdobia.

Provizórium sa skončí

Ustanovujúce mestské zastupiteľstvo plánuje primátor zvolať v najbližších týždňoch. Slávnostným ustanovujúcim zastupiteľstvom sa skončí doterajšie štvorročné funkčné obdobie. Nový poslanecký zbor čaká schvaľovanie záverečných účtov za roky 2019, 2020 a 2021 aj odsúhlasenie rozpočtu za rok 2022. Následne môžu rozhodnúť o rozpočte na nasledujúci rok. Rozpočtové provizórium v meste Liptovský Mikuláš trvá nepretržite od roku 2021.

Autor: (ts-LM)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2018
Zvolení poslanci a primátor J. Blcháč zložili sľuby
Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, Národná koalícia) sa v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) ujal funkcie spolu s 24 zvolenými poslancami.
viac
20.12.2018
Do Jasnej bezplatne
Už od stredy 26. decembra 2018 začínajú na Liptove premávať bezplatné SKI & AQUA BUS-y. Lyžiarov budú voziť na zjazdovky do Jasnej z celej Demänovskej doliny. Zároveň spoja svahy Jasnej s Liptovským Mikulášom, Aquaparkom Tatralandia, Bešeňovou, s kúpeľmi na Lúčkach a tiež Liptovským Jánom.
viac
15.01.2019
Poslanci schválili rozpočet na rok 2019, provizórium sa skončilo
Rozpočtové provizórium v Liptovskom Mikuláši sa skončilo. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí na pondelkovom (14. 1.) zasadnutí schválili pozmenený návrh rozpočtu na tento rok.
viac
28.05.2019
Matúša Sukeľa a jeho výkon na MS v ľadovom hokeji ocenil primátor Ján Blcháč
Cenu primátora si hokejový útočník Matúš Sukeľ odniesol z primátorskej kancelárie za vynikajúcu reprezentáciu mesta po absolvovaní tohtoročného seniorského svetového šampionátu, ktorý bol Sukeľovou premiérou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %