Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.02.2023 01:30

Obec chce realizovať novú muzeálnu expozíciu v žrebčíne


Na archívnej snímke priestory interiéru kaštieľa, ktorý je súčasťou žrebčína. Kopčany. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Kopčany pripravuje novú expozíciu múzea v historickom žrebčíne, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Informovala o tom obec na sociálnej sieti.


Expozíciu plánuje pripraviť pred začiatkom letnej turistickej sezóny. Cieľom expozície je mladším generáciám ukázať a starším generáciám pripomenúť, aké nástroje a pomôcky sa kedysi používali a s čím sa pracovalo.

"V rámci pripravovanej expozície sa obraciame aj na občanov. Ak sa u nich nájde poľnohospodárske ručné náradie či stroje z minulých, alebo aj dávnych čias, radi ich formou zapožičania, respektíve darovania, zaradíme medzi exponáty. Hľadáme napríklad kosy, mláťačky, pluhy, brány, vozy, sejačky, kováčske náradie, krosná, ale aj konský postroj ako ohlávky, uzdy, sedlá a iné. V prípade poskytnutia predmetov a podmienok zapožičania sa môžu obrátiť na obecný úrad," uviedla obec.

Žrebčín vznikol na mieste poľnohospodárskeho objektu a založil ho manžel Márie Terézie František I. Lotrinský. V čase najväčšej slávy v ňom chovali až 300 koní, ktoré boli určené pre cisársky dvor. V roku 1765 žrebčín povýšila Mária Terézia na kráľovský a cisársky. Od roku 2001 prechádza žrebčín revitalizáciou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
05.02.2019
V Rákociho paláci vystavia historický porcelán
Od štvrtka 7. februára môžu návštevníci Krajského múzea v Prešove obdivovať historické porcelánové šálky a podšálky. Výstava je orientovaná predovšetkým na české porcelánky karlovarského regiónu. Vzácny porcelán pochádza zo súkromnej zbierky z východného Slovenska.
viac
13.06.2019
Židovské komunitné múzeum v Bratislave vystavuje vzácnu zbierku judaík
Znovu objavené poklady zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku sídliaceho v Prešove prináša na novej výstave Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge. Návštevníci si budú môcť prezrieť doteraz nevystavené raritné predmety - judaiká.
viac
18.01.2024
Zbierka Trenčianskeho múzea sa rozšírila o obraz podžupana, ktorý súdil Jánošíka
Zbierkový fond Trenčianskeho múzea v Trenčíne rozšírili v minulom roku o niekoľko vzácnych predmetov. Časť z nich múzeum kúpilo, časť mu venovali darcovia. Informovala o tom historička umenia pre Trenčianske múzeum Veronika Ďurejová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %