Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.03.2024 03:20

Obec Kľačno víta vyhlásenie mimoriadnej situácie pre medvede


Pohľad na obec Kľačno z výšky. Foto: CBS Maľované mapy s.r.o.


Vyhlásenie mimoriadnej situácie pre výskyt synantropných medveďov v okrese Prievidza samospráva obce Kľačno víta. Obec má problémy so šelmami už dlhšie. Pre TASR to uviedol starosta Jozef Ďuriš.


Ďuriš v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie podotkol, že je spokojnejší. Možnosti sú pri vyhlásení mimoriadnej situácie podľa neho oveľa väčšie ako pri klasickom postupe. "Pri klasickom odstránení jedinca je problém v tom, že musí byť zaznamenané, ktorý to je, musí byť fotodokumentácia a až následne ho môžu eliminovať aj v spolupráci so Zásahovým tímom pre medveďa hnedého a poľovníkmi. Poľovníci sa boja zastreliť medveďa, keďže nevedia, či ide na sto percent o toho správneho," ozrejmil Ďuriš.         

Problémy robí medveď v Kľačne už dlhšie, v minulosti sa viackrát pohyboval po obci. "Chodí na hydinu, ovce, ovocie, zeleninu, skrátka na všetko," podotkol Ďuriš.         

Medveď chodil pravidelne podľa neho aj do zariadenia Zelená ruža, ktorému spôsobil škody na kozách, ovciach i pštrosovi. Jeden kus šelmy sa podľa starostu podarilo odborníkom eliminovať, návštevy medveďov však pokračovali.         

Šelmu v obci zaznamenali i v uplynulom období. "Zimný spánok nemali medvede zrejme taký tuhý ako po minulé roky, keďže bolo teplo. Z počutia mám informácie, že sa medveď objavil v jednej záhrade a za obcou. V podstate ide o extravilán, nerobila sa z toho veľká tragédia. Zásahový tím to má však zaznamenané," priblížil starosta.         

Mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov vyhlásil Okresný úrad Prievidza vo štvrtok (21. 3.) dopoludnia. Rovnako platí i v ďalších vybraných okresoch na severe Slovenska a v Banskobystrickom kraji. Vyhlásením mimoriadnej situácie štát sleduje ochranu ľudí žijúcich v mestách. Jednotlivé krízové štáby navrhli prednostom okresných úradov prijať rôzne typy opatrení. Napríklad zvýšiť hliadkovú činnosť v rizikových oblastiach, zabezpečiť výjazdové skupiny, ktoré by určili mieru ohrozenia konkrétnymi jedincami, či zabezpečiť fotopasce v exponovaných miestach.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Vláda vyhlásila od štvrtka na celom území SR mimoriadnu situáciu
Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6:00 h.
viac
09.07.2020
Usmernenie k výzve na Moderné technológie v súvislosti s mimoriadnou situáciou
Pre potenciálnych žiadateľov z radov miest a obcí dávame do pozornosti usmernenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky k výzve a v súvislosti vyhlásením mimoriadnej situácie v SR.
viac
30.06.2022
Obec vyhlásila pre nedostatok vody mimoriadnu situáciu
Obec Pača v okrese Rožňava vyhlásila v utorok (28. 6.) pre kritickú situáciu so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou mimoriadnu situáciu.
viac
07.01.2023
V roku 2022 Slovensko čelilo 222 mimoriadnym udalostiam
V minulom roku nás potrápili najmä povodne. A tiež rozsiahle prívalové dažde, nedostatok pitnej vody, zosuvy pôdy, požiare, únik nebezpečnej látky, poplašné správy, veterná smršť, ktoré opakovane viedli k vyhláseniu mimoriadnych udalostí v mnohých krajoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %