Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.03.2023 02:25

Obec Tomášov rozšíri z eurofondov kapacitu školy a vybuduje i novú škôlku


Snímka zdroj: (BSK).


Obec Tomášov (okres Senec) môže rozšíriť kapacitu svojej základnej školy, ale aj vybudovať novú materskú školu. Umožnia jej to financie získané z eurofondov.


Na školskú infraštruktúru získala obec 4,5 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Základná škola môže zvýšiť svoje kapacity nadstavbou tretieho poschodia. Vytvorí sa tak šesť nových kmeňových tried i nové priestory pre učiteľov. Súčasťou je tiež výstavba novej budovy jedálne s kuchyňou priamo v areáli školy. Na celý projekt je vyčlenených 2,4 milióna eur.

Obec má zároveň schválený aj projekt vybudovania materskej školy. Ten začína realizovať z peňazí Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v sume 2,1 milióna eur. Škôlka vznikne nadstavbou a prístavbou budovy jedálne a kuchyne v objekte základnej školy.         V Bratislavskom kraji chýba v súčasnosti 360 kmeňových tried na základných školách. BSK v Bruseli dohodol podporu témy zvýšenia kapacít základných škôl a alokáciu 63 miliónov eur. Dosiahnuť sa podarilo aj dohodu o presune nevyčerpaných finančných zdrojov na tému budovania kapacít materských škôl.

V rámci základných škôl by malo byť podporených 26 projektov, ukončené majú byť do konca roka. Vzniknúť má 214 kmeňových tried, čím sa pokryje viac ako polovica z chýbajúcich. "IROP je prvá fáza podpory. Tému tlačíme ďalej v rámci Plánu obnovy a odolnosti, pretože sú pripravené ďalšie projekty," poznamenal predseda BSK Juraj Droba.

V rámci výzvy pre škôlky sa aktuálne realizuje 29 projektov za 36 miliónov eur. Všetky musia byť ukončené do konca roka 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2017
Ekocentrá súčasťou koncepcie envirovzdelávania
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v spolupráci s odborníkmi z neziskového sektora Špirála ako celoštátnej sieti organizácií venujúcich sa environmentálnej výchove a vzdelávaniu na Slovensku pripravuje „Koncepciu budovania siete environmentálno-vzdelávacích centier v bratislavskom regióne“.
viac
11.06.2020
TTSK zmodernizoval cestu medzi Šoporňou a Dlhou nad Váhom
Trnavský župan Jozef Viskupič uviedol do užívania zrekonštruovaný a zmodernizovaný úsek cesty II/573 medzi obcami Šoporňa a Dlhá nad Váhom. Obsahuje aj zabudované moderné bezpečnostné prvky.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %