Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.02.2023 01:30

Obedy pre seniorov budú v meste rozvážať na nových elektromobiloch


Snímka zdroj: (zilina.sp21.sk).


Obedy pre seniorov budú v Žiline rozvážať na dvoch nových elektromobiloch. Radnica získala na ich nákup finančný príspevok z nórskych grantov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


Nové vozidlá s nulovými emisiami podľa jej slov prispejú k zníženiu znečistenia ovzdušia a prinesú výraznú úsporu pohonných látok.

"Tieto elektrické vozidlá nám prinesú hneď niekoľko výhod z ekonomického, ale najmä ekologického hľadiska. Vďaka výrazne nižšej uhlíkovej stope budú mať dosah na zmiernenie klímy v našom meste," uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Doplnil, že samospráva má v súčasnosti k dispozícii šesť vozidiel na prepravu stravy pre seniorov. "Denne rozvezú približne 420 obedov a najazdia v priemere 240 kilometrov v závislosti od plánu rozvozu," uviedol primátor. Seniori podľa jeho slov trpia zmenou klímy najviac, preto sa stali cieľovou skupinou projektu.

Elektromobily radnica zakúpila takmer za 94 500 eur. Ponúkajú reálny dojazd na úrovni 300 kilometrov a rýchle nabíjanie.

Kúpa vozidiel je súčasťou projektu, ktorý má za cieľ uskutočniť opatrenia na zvýšenie schopnosti mesta adaptovať sa na zmenu klímy. Samospráva naň získala viac ako 1,3 milióna eur. Časť projektových opatrení sa venuje znižovaniu prehrievania urbanizovaných lokalít, časť je zameraná na odpadové hospodárstvo. Súčasťou projektu je tiež tvorba Stratégie adaptácie mesta Žilina na zmenu klímy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2018
Záujem seniorov o obedy rastie, mesto kúpilo na rozvoz stravy ďalšie auto
Šalianska radnica kúpila a odovzdala do prevádzky nové auto na rozvoz obedov pre seniorov. Dôvodom bol prudký nárast počtu dôchodcov, pre ktorých mesto zabezpečuje stravu.
viac
28.10.2018
Záujem seniorov v Dúbravke o obedy rastie, majú finančný príspevok
Záujem seniorov v bratislavskej Dúbravke o stravovanie za ostatné roky rastie. Kým v roku 2014 bolo seniorov navštevujúcich stravovacie zariadenia mestskej časti 23, koncom minulého roka ich samospráva evidovala viac ako 200.
viac
23.10.2019
Mesto bude regulovať umiestňovanie nových herní
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili úpravu pravidiel pre vznik ďalších herní na území mesta.
viac
08.02.2020
Špičkové prístroje a vybavenie pre detských pacientov
Oddelenie pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo nové prístroje a vybavenie vo výške 66-tisíc eur. Modernizáciu výrazne zvyšujúcu kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa podarilo zrealizovať vďaka finančným prostriedkom z Ministerstva zdravotníctva SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %