Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.11.2022 03:20

Obnova vodného žľabu vyšla doteraz mestských lesníkov na 30 000 eur


Snímka zdroj: (Lesy SR).


Vodný žľab v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci, ktorý bol pred 22 rokmi vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a je považovaný za európsku raritu, má za sebou druhú etapu rekonštrukcie.


Vlani ho poškodilo počasie a banskobystrickí mestskí lesníci museli pristúpiť k jeho najväčšej obnove. Z vlastných finančných prostriedkov preinvestovali len v tomto roku viac ako 18 000 eur. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"Vodný žľab je vystavený vonkajším vplyvom prostredia, ako sú voda, dážď, sneh, padajúce kamene či popadané stromy. Vlani počas búrok a prívalových dažďov bola poškodená jeho väčšia časť. Tento a minulý rok sme vymenili 360 metrov žľabu a ďalšie desiatky metrov čiastočne opravili. Zrekonštruovali sme časť cesty, ktorú búrky poškodili a vymyli. Vymenili sme aj dva drevené mosty vedúce ponad žľab. V spodnej časti pribudli drevené stoly a lavičky na sedenie," konštatoval Blažej Možucha, riaditeľ spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica.

Vodný žľab slúži ako miesto pripomínajúce zručnosť a vynaliezavosť lesníkov. Ide o jediný funkčný žľab pre dopravu dreva v Európe. Je dlhý 2450 metrov a vybudovali ho približne v 19. storočí. Konštrukcia je zo smrekového a jedľového dreva, bez použitia iného materiálu. V minulosti sa používal na plavenie palivového dreva, denne bolo potrebných 40 až 80 ľudí.

"Keďže ide o kultúrnu pamiatku, pri oprave sme nemohli používať iný materiál ako drevo, bez použitia kovových klincov na spájanie. Nahradili sme ich drevenými kolíkmi. Je dôležité, aby tí, ktorí žľab opravujú, boli nielen zruční, ale vedeli aj niečo o histórii a spôsobe, akým bol vybudovaný. Opravy sa ujali mladší chlapi z Dolného Harmanca a okolia, ktorí žľab opravovali od jari do jesene, hlavne cez víkendy," doplnil Jozef Jankov, hlavný inžinier mestských lesov.

Oprava žľabu je náročná, keďže práce vykonávajú v podmienkach stále tečúcej studenej vody. "Najťažšia práca nás počas najbližších dvoch až troch rokov stále ešte len čaká v hornej časti žľabu. Rekonštrukciu robíme z vlastných finančných a materiálnych zdrojov. Tento a minulý rok sme do opravy investovali okolo 30 000 eur," zdôraznil Možucha.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2021
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k horárni Krasňany
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k rekreačnému areálu Horáreň Krasňany.
viac
25.04.2023
Mestskí lesníci pripravujú tradičné plavenie dreva v Rakytove
V posledný aprílový piatok (28. 4.) v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci predvedú banskobystrickí mestskí lesníci návštevníkom, ako sa v minulosti z nedostupných horských terénov prepravovalo drevo.
viac
16.09.2023
Mestské lesy znova apelujú na vzájomnú ohľaduplnosť
Mestské lesy v Bratislave návštevníkom lesoparku opätovne pripomínajú, aby boli voči sebe navzájom ohľaduplní. Vysoká návštevnosť totiž podľa mestskej organizácie prináša so sebou aj zodpovednosť. Podotýka, že takmer každý víkend jazdí pre spôsobený úraz sanitka. Pripomína preto kódex ohľaduplnosti.
viac
26.10.2023
Mestské lesy opravili cyklotrasu medzi Železnou studničkou a Kačínom
Mestské lesy v Bratislave v spolupráci s hlavným mestom opravili povrch cyklotrasy v dĺžke 3,3 kilometra, ktorá spája Železnú studničku s Kačínom. Asfaltovú cestu, ktorá bola v havarijnom stave, využíva množstvo cyklistov, bežcov aj peších, počas víkendov tadiaľ premáva aj linka 43.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %