Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.02.2023 10:35

Obnova vzácneho kostola je na konci, treba ešte opraviť ochranný múr


Na snímke vzácny ranogotický Kostol Sv. Matúša v obci Zolná pri Zvolene, ktorého obnova sa blíži po vyše desiatich rokoch ku koncu. Snímka zdroj: (tasr).


Obnova vzácneho ranogotického Kostola sv. Matúša v Zolnej pri Zvolene speje po vyše desiatich rokoch ku koncu.


Na kultúrnej pamiatke, ktorú v roku 2000 navštívil aj súčasný anglický kráľ Karol III., treba ešte opraviť a zrekonštruovať ochranné múry. Uviedol to člen farskej rady zvolenskej farnosti Ján Čierny.

Práce na obnove kostola sa realizovali aj počas pandémie nového koronavírusu. "V roku 2020 boli vymenené drevené šindle na streche a osadené medené žľaby a zvody. Tie však boli onedlho odcudzené a nahradené pozinkovanými. Tým bola ukončená plánovaná rekonštrukcia kostola," vymenoval Čierny.

V roku 2021 sa zrealizoval prístupový chodník k vstupnému portálu kostola. Oprava ochranného múru okolo kostola je naplánovaná na tento rok. "Budú sa sanovať praskliny múru, vymenia sa drevené krovy a šindle nad ním. V roku 2022 sme požiadali Banskobystrický samosprávny kraj o dotáciu na tento účel vo výške 10 000 eur," pripomenul Čierny.

Kostol sa v uplynulých rokoch obnovoval z grantov Ministerstva kultúry SR, ako aj zo zbierky veriacich. Na reštaurátorský výskum, reštauračné a rekonštrukčné práce sa len od roku 2011 vynaložilo takmer 130 000 eur.

Ide o jednoloďový kostol, postavený v druhej polovici 13. storočia. V interiéri sa nachádzajú vzácne nástenné maľby datované do druhej polovice 14. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
04.06.2020
Školský areál na Záhoráckej sa mení
Základná škola na Záhoráckej je najväčšou budovou, ktorú vlastní mesto Malacky. Dlhodobé modernizačné dlhy sa však ozvali, a preto v posledných troch rokoch tam smerujú obrovské investície.
viac
23.12.2020
Rekonštrukcia námestia pred železničnou stanicou pokračuje
Práce na obnove predstaničného námestia v okolí zvolenskej hlavnej železničnej stanice pokračujú.
viac
15.03.2022
Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta na Škultétyho ulici v Prešove
Most na Škultétyho ulici v Prešove je jedným z najvyťaženejších dopravných objektov, čomu podľa radnice zodpovedá aj jeho stav. Po dlhých rokoch sa však dočká obnovy. Samospráva v pondelok odovzdala stavbu zhotoviteľovi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %