Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.03.2024 04:10

Obnovenú Grasalkovičovu záhradu by mali otvoriť v apríli


Grassalkovichova - Prezidentská záhrada. Snímka zdroj: (BSK)


Obnovená Grasalkovičova (Prezidentská) záhrada v bratislavskom Starom Meste by mala byť pre verejnosť opäť otvorená v prvej polovici apríla. Pre TASR to uviedla hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.


Otvorená mala byť síce už začiatkom roka, mestská časť však termín presunula aj z dôvodu rozsiahlejšej výsadby. Náklady revitalizácie dosiahli sumu 1,32 milióna eur.         

"Zeleň potrebuje oproti "hrubším" prácam čas, aby sa dobre zakorenila a uchytila. Veľkú úlohu zohráva aj ročné obdobie. Novým stromom, kríkom a cibuľovinám sme potrebovali dopriať pokoj," skonštatovala Gubková s tým, že priestor potreboval aj nový mlatový chodník, ktorého posledná úprava je plánovaná krátko pred otvorením záhrady.         

V rámci projektu bol práve na zeleň kladený značný dôraz. Mestská časť nahradila 46 stromov v zlom zdravotnom stave, vysadila ďalších 84 stromov. Doplnila tiež kvetinové výsadby, kríky, cibuľoviny či letničky, vysadila napríklad viac ako 16.100 kusov dvojročiek či vyše 19.680 cibuľovín. Vysiatych bolo takmer 450 kilogramov osiva, ošetrených 1,75 hektára trávnika. Pribudol tiež nový zavlažovací systém, verejné osvetlenie i mobiliár. Betónové chodníky boli vymenené za vodopriepustné.         

Mestská časť zároveň podľa Gubkovej vníma aj potrebu a obľubu detského ihriska v záhrade, v rámci jej revitalizácie, na ktorú získala financie, však súčasťou projektu byť nemohlo. Samospráva preto pristúpila aspoň k jeho repasovaniu a doplneniu niektorých hracích prvkov. Plánov na nové ihrisko sa však mestská časť nevzdáva, uchádza sa preto o projektové dotácie.         

Celkový rozpočet revitalizácie dosiahol sumu 1.320.000 eur, z toho viac ako 1,1 milióna eur predstavuje dotácia. Všetky práce, ktoré mali byť vykonané v rámci projektu, na ktorý dostala mestská časť financie z eurofondov, boli zrealizované v stanovenom čase, teda do 31. decembra 2023. "Všetky termíny a podmienky čerpania nenávratného finančného príspevku Staré Mesto dodržalo," doplnila Gubková.         

Staré Mesto začalo s komplexnou revitalizáciou Grasalkovičovej záhrady vlani v lete. Boli to prvé významnejšie práce v záhrade od jej poslednej revitalizácie v 90. rokoch. Počas revitalizácie záhrady Generálny investor Bratislavy, ktorý spravuje Fontánu Radosť zo života, obnovil rozvody vody, čerpadlo a fontánu vyčistil.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2020
V zariadení opatrovateľskej starostlivosti pre seniorov vykvitnú kvety a stromy
V centre Zariadenia opatrovateľskej starostlivosti (ZOS) pre seniorov na Dobšinského ulici pribudne park s ovocnými stromami, kvetinovými záhonmi a lavičkami. Súčasťou bude aj komunitná záhradka na pestovanie zeleniny či bezbariérová trasa na prechádzky.
viac
13.02.2021
Staré Mesto otvára od pondelka svoje základné školy. Zatiaľ pre žiakov 1. stupňa
Od pondelka 15. februára otvára bratislavské Staré Mesto základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pre žiakov 1. stupňa.
viac
05.05.2021
Medickú záhradu v Starom Meste čaká revitalizácia
Medickú záhradu, národnú kultúrnu pamiatku, v bratislavskom Starom Meste čaká revitalizácia. Mestská časť poukazuje na to, že za posledných 20 rokov sa v tomto mestskom parku vykonali len tzv. kozmetické úpravy. Počas prác bude záhrada naďalej prístupná verejnosti, avšak s miernymi obmedzeniami.
viac
12.10.2022
Staré Mesto pokračuje v obnove Medickej záhrady
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v obnove Medickej záhrady, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Od pondelka (10. 10.) začali s výmenou mlatových chodníkov pri Ulici 29. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %