Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.11.2022 04:15

Obyvatelia BSK sa môžu už tešiť na nové škôlky


Vizualizácia zdroj: (BSK).


V Bratislavskom kraji aktuálne chýba viac ako 2500 miest v materských školách (MŠ). Spôsobené je to rastúcim počtom obyvateľov, ale aj investičným dlhom a finančnou náročnosťou budovania nových miest v MŠ, ktorú mestá a obce nie sú schopné zvládnuť z vlastných rozpočtov.


Na základe intervencie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa podarilo v IROP presunúť nevyužité prostriedky z prioritnej osi 3 práve na tému budovania kapacít MŠ. Vďaka tomu sa zrealizuje 23 projektov v celkovej hodnote 33 miliónov eur.

„Veľmi sa teším. Vďaka dobrej spolupráci so starostami a primátormi robíme náš kraj lepším miestom pre život. Aj na tom, aby sa výdavky na škôlky a školy stali oprávnené aj pre Bratislavský kraj, sme intenzívne pracovali v Bruseli. Nebolo to ľahké, no podarilo sa. A tak zvyšovanie kapacít v MŠ nie je len vízia na papieri. Reálne už začíname stavať,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Predmetom projektov sú prístavby, nadstavby a rozširovanie kapacít existujúcich predškolských zariadení, ale tiež výstavba úplne nových materských škôl. Súčasťou projektov sú aj investície do vonkajších areálov a ihrísk a materiálno-technického vybavenia škôlok.

Všetky projekty musia byť v zmysle pravidiel EÚ zrealizované už do konca roka 2023. Z 23 schválených projektov bude až 20 implementovať Úrad BSK v pozícii sprostredkovateľského orgánu. Spolu s investíciami do kapacít základných škôl v hodnote 63 miliónov eur tak prostredníctvom IROP prináša župa do infraštruktúry vzdelávania pre Bratislavský kraj v krátkom čase takmer 100 miliónov eur.

Jednou z obcí, ktorá získala finančné prostriedky na výstavbu MŠ je Slovenský Grob. Tá vznikne v lokalite Slovenský Grob – OS Šúr vo výške 2,375 milióna eur. Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku už spolu podpísali župan Juraj Droba a starosta  obce Štefan Gašparovič.

Podporené projekty nájdete tu:

https://bratislavskykraj.sk/v-kraji-vzniknu-nove-skolky-schvalene-su-projekty-za-viac-ako-30-milionov-eur/

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Rekoštrukcie prinesú škôlkam viac miest
Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do škôlok na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí.
viac
30.12.2020
V BSK zvýšia počet miest v škôlkach, pribudne i cyklistická infraštruktúra
V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa zvýši kapacita predškolských zariadení, v Bernolákove pribudne 94 a v Stupave 92 nových miest pre deti v škôlke.
viac
21.01.2022
V Bratislavskom kraji pribudne vyše 3 000 nových miest pre školákov
Vyše 3 000 nových miest pre školákov v Bratislavskom samosprávnom kraji vznikne vďaka podpore z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Podporu získalo spolu 15 projektov v mestských častiach hlavného mesta a v obciach v kraji.
viac
06.10.2022
Z eurofondov sa zrealizuje 24 MŠ v celkovej hodnote 33 miliónov eur
Dvadsaťštyri projektov materských škôl v celkovej hodnote 33 miliónov eur sa na základe podpory z eurofondov zrealizuje na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %