Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.04.2017 09:00

Ocenili víťazov súťaže Voda pre život


Ocenení mladí víťazi.


Po vlaňajšom ročníku výtvarnej súťaže pre starších žiakov základných škôl Voda pre život, tento rok oceňovali aj mladšie deti. Odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo počas Svetového dňa vody.


„Mám rád vodu a veľmi ma baví maľovanie,“ odpovedal osemročný Samuel Jakubčiak zo Základnej školy Janka kráľa v Liptovskom Mikuláši na otázku, prečo sa zapojil do súťaže. Rovnaký dôvod mala aj deväťročná Liliana Dutková a piatačka Veronika Králiková z tej istej školy. Šiestačka Veronika Spišiaková zo Základnej školy v Bobrovci pridala aj želanie: „Okrem toho, že rada kreslím, chcem, aby ľudia neznečisťovali vodu a prírodu.“

Podobne by odpovedali aj ďalšie desiatky malých výtvarníkov, ktorí vyjadrili svoj vzťah k vode prostredníctvom výtvarnej techniky.  Základné školy z okresu Liptovský Mikuláš do súťaže poslali viac ako stosedemdesiat výtvarných prác. 

Práce hodnotila porota pod vedením predsedu Róberta Močiliaka. Nechýbali kresby, maľby, koláže, komiksy, kombinácia viacerých výtvarných techník. 

„Pri hodnotení detských výtvarných prác je vždy ťažké vybrať len niekoľko najlepších, pretože výtvarný prejav detí je spontánny a každá práca je niečím zaujímavá. Nakoniec sme dospeli k výberu prác, ktoré sa od iných trochu líšili  formou, obsahom alebo precíznejším spracovaním. Rozdiely medzi ocenenými a ostatnými prácami boli však veľmi malé,“ zhodnotil Róbert Močiliak s tým, že dúfa, že úspech ich podnieti k ďalšej tvorbe.

 Súťažilo vyše stosedemdesiat detí

Generálny riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti Marián Lesanský vyjadril potešenie, že téma vody zaujala a väčšina škôl z okresu sa súťaže zúčastnila. Zapojili sa do nej nielen základné školy v meste, ale aj v obciach, ktoré sú v pôsobnosti vodární. Potvrdil, že hranica medzi ocenenými prácami a ostatnými bola naozaj veľmi tenká. Generálny riaditeľ žiakom porozprával aj o význame vody.

„Často si neuvedomujeme, akú máme výhodu žiť v krajine, v ktorej je vody dostatok a máme ju k dispozícii kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Sú krajiny, v ktorých musia ľudia za vodou chodiť denne niekoľko kilometrov a pritom majú k dispozícii  denne len dva litre. Pre porovnanie - u nás je priemerná spotreba vody približne sedemdesiat litrov na osobu denne,“ pripomenul Marián Lesanský.

Povedal, že pitná voda v krajinách Európskej únie musí spĺňať prísne kritériá, a tak pri jej používaní  nehrozí zdravotné riziko. V niektorých krajinách, napríklad v Indii je síce vody dostatok, ale je taká znečistená, že v dôsledku jej používania vznikajú rôzne choroby.

Najväčším akcionárom Liptovskej vodárenskej spoločnosti je mesto Liptovský Mikuláš. Primátor Ján Blcháč je zároveň predsedom dozornej rady spoločnosti.

„Ak je to váš prvý diplom v tejto súťaži, dúfam, že v budúcnosti vám ich pribudne viac. V súťaži ide nielen o výtvarnú stránku, ale aj o to, aby si už žiaci na základných školách uvedomili, že voda z vodovodu je bezpečná, zdravá a oveľa lacnejšia ako balené vody, z ktorých navyše vzniká aj odpad v podobe plastových fliaš. Preto treba zdroje vody chrániť a neznečisťovať ich,“ povedal Ján Blcháč.

Dodal, že je dobré, keď sa školy venujú aj aktivitám, ktoré prispievajú k environmentálnej výchove žiakov. „Aj zo súťažných obrázkov bolo zrejmé, že vám na životnom prostredí záleží a máte o jeho ochranu záujem,“ dodal.

Knižné ceny pre ocenených žiakov venoval Knižný klub Fragment a Klub mladých čitateľov Albatros. Poslaním obidvoch knižných klubov vydavateľstiev je priviesť deti späť k čítaniu a podpora čítania na základných školách.

Obecné noviny č. 13-14/2017 str. 15

Autor: Eva Petranová, Liptovská vodárenská spoločnosť


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Logo KOŠICE EYOF 2021 predstavené po prvýkrát verejnosti
Košice sa začali v tomto roku v spolupráci so Slovenským olympijským výborom pripravovať na zorganizovanie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021, ktorý sa uskutoční na Slovensku po prvýkrát. Súčasťou príprav bola aj tvorba loga podujatia.
viac
15.11.2017
Mesto predstavilo víťazný návrh revitalizácie Námestia slobody
Hlavné mesto v spolupráci s partnermi HB Reavis a mestskou časťou Staré Mesto predstavili verejnosti výsledky ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže „Revitalizácia Námestia slobody“.
viac
04.10.2018
Bánovecký projekt prevencie kriminality skončil v národnom kole prvý
Projekt zameraný na prevenciu kriminality pod názvom Poznaním k hodnotnému životu, ktorý dlhodobo realizuje mesto Bánovce nad Bebravou, získal prvé miesto v národnom kole súťaže prevencie kriminality. Postúpil tak zároveň do finále medzinárodného kola, informovalo mesto.
viac
16.09.2023
Súťaž: Voda je život, voda je potrava. Myslime na všetkých
Deťom a mládeži navštevujúcim školské alebo predškolské zariadenie so sídlom v SR od 3 do 15 rokov v troch vekových kategóriách je určené národné kolo výtvarnej súťaže na tému „Voda je život, voda je potrava. Myslime na všetkých.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %