Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
14.05.2020 07:30

OOCR Región Gron vyhlásila súťaž na návrhy infraštruktúry


Snímka zdroj: (regiongron.sk).


Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vyhlásila architektonicko-krajinársku súťaž zameranú na získanie návrhov infraštruktúry, ktorá zatraktívni prírodné lokality stredného Pohronia.


Má to prispieť k zvýšeniu atraktivity a návštevnosti regiónu a sekundárne k podpore miestnej ekonomiky.

„Destinácia Región Gron oplýva množstvom prírodných krás, ktoré majú potenciál stať sa lákadlom pre návštevníkov regiónu. Preto vznikla potreba zatraktívnenia prírodných lokalít v súčasnosti už takmer zabudnutého náučného chodníka Vojšín, ktorý bol vybudovaný v roku 1996,” informovala špecialistka destinačného marketingu Zuzana Jóbová.

Chodník prechádza územím troch samospráv, Nová Baňa, Veľká Lehota a Malá Lehota. Zaujímavosťou chodníka je aj prírodná rezervácia Bujakov vrch, kde na jar kvitne vzácna chránená rastlina poniklec veľkokvetý. Zároveň je križovatkou ďalších peších turistických trás a cyklotrás s prepojením na Kľakovskú dolinu.

Podklady pre vyhlásenie súťaže sú výsledkom minuloročného workshopu „Zatraktívnenie prírodných lokalít v Regióne Gron”. Podľa Žofie Buganovej, výkonnej riaditeľky OOCR Región Gron, je očakávaným výsledkom súťaže návrh riešenia na dobudovanie chýbajúcej infraštruktúry na náučnom chodníku Vojšín a jeho kompletná obnova. „Počítame, že návrhy základného mobiliáru pre prírodné lokality použijeme aj na iných lokalitách na území destinácie Gron. Navyše, tieto atraktívne, dizajnové a funkčné prvky prispejú ku komfortu návštevníkov a k rastu atraktivity týchto miest, v dôsledku čoho sa očakáva zvýšený záujem návštevníkov,” podotkla Buganová.

Dodala, že najatraktívnejšou časťou súťaže je riešenie vyhliadkového bodu na hraničnom vrchole Vojšín. Predmetom súťaže je aj návrh pozorovacieho bodu pri národnej prírodnej pamiatke „Andezitové kamenné more” v obci Malá Lehota a návrh mobiliáru pre oddychové prírodné lokality na náučnom chodníku ako smerovníky, informačné tabule či oddychové miesto s lavičkami.

Účelom súťaže, ktorá prebieha v odbornej gescii Slovenskej komory architektov, je získať najlepší dizajnový a funkčný návrh, pričom po ukončení súťaže očakáva vyhlasovateľ ďalšie dopracovanie architektonického diela víťazom súťaže v podobe zhotovenia projektovej dokumentácie, ktoré bude honorované. Široká verejnosť si bude môcť pozrieť všetky súťažné návrhy na verejnej výstave. Súťažné návrhy je možné posielať do 7. júla. Hodnotenie súťažných návrhov je naplánované na 14. júla a do 15 dní od rozhodnutia poroty by mali byť výsledky verejne vyhlásené.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Región Gron motivuje ľudí k vyčisteniu prostredia originálnou súťažou
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron vymyslela originálny spôsob ako motivovať ľudí k vyčisteniu svojho okolia. Hlavný týždeň čistenia a brigád prebehne od 9. do 14. mája.
viac
13.06.2018
Zážitky v regióne zvečnené na fotografiách budú súťažiť o prvenstvo
Postup do celoslovenskej fotografickej súťaže čaká na víťaza fotosúťaže s názvom Môj zážitok v Regióne Gron, ktorú vyhlásila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Región Gron.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %