Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.10.2022 08:25

Osamelým seniorom v TSK pomôže inteligentná domáca asistentka


Ilustračná snímka.


Osamelým seniorom na území Trenčianskeho kraja pomôže v prípade potreby zavolať pomoc inteligentná domáca asistentka (IDA).


Monitorovací systém, ktorý začali pilotne testovať v Handlovej, má za cieľ znížiť ich zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká a prinesie predĺženie ich samostatného života v domácom prostredí. Projekt predstavili v piatok v Handlovej.

"Princípom systému je monitorovanie pohybu a zotrvávania na určitom mieste v domácnosti. To znamená, senzory sú rozmiestnené po základných miestnostiach a na základe toho, či osoba v miestnosti je alebo nie, sa vyhodnocuje v súvislosti s jej dennou rutinou, či nedochádza k vybočeniu zo štandardu. Vybočenie generuje následne alarm," opísal konzultant projektu Roman Hlubina.

Systém podľa neho kombinuje viacero senzorov, napríklad dverný senzor, pohybové čidlo, SOS tlačidlo, GPS tracker pre pohyb vo vonkajšom prostredí. "Toto všetko je zviazané do jedného systému monitorovania a vyhodnocovania incidentov," doplnil.

Projektom Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) reaguje na to, že má najvyšší index starnutia, taktiež sa tu nachádza okres s najvyšším indexom starnutia - okres Myjava, povedala vedúca oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová. "Preto sme sa rozhodli smerovať sociálne služby pre seniorov hlavne k nim domov, do ich prirodzeného prostredia, ktoré poznajú, aby nemuseli odchádzať do zariadení sociálnych služieb," načrtla Nekorancová.

Celý projekt plánuje TSK podľa nej spustiť budúci rok, postupne chce do neho zapojiť 800 seniorov, osôb so zhoršeným zdravotným stavom alebo ľudí so zdravotným znevýhodnením.

V Handlovej sa na monitorovaní seniorov či zdravotne postihnutých podieľa mestská polícia. "Do systému máme k piatku zapojených sedem domácností. Poplachy nám prichádzajú na pult, v prípade potreby, podľa druhu poplachu, vyhodnotíme, či do domácnosti pošleme výjazd alebo nie. Poplachy sú momentálne rozdelené na dva typy, kritické a informačné," priblížil náčelník MsP Handlová Marcel Jánošík.

Výjazdy realizujú mestskí policajti v súčasnosti podľa neho len ku kritickým poplachom. Doposiaľ zaznamenali tri alarmy, všetky však boli spôsobené chybou obsluhy pri inštalácii systému, doplnil Jánošík.

IDA testujú v rámci projektu podpory aktívneho asistovaného života za takmer štyri milióny eur, ktorý TSK financuje z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2018
Pozdrav „Zdar Boh“ sa potichu vznášal na handlovskom cintoríne
Obete banských nešťastí si každoročne začiatkom septembra pripomína nielen mesto Handlová, ale i celý región hornej Nitry.
viac
06.11.2020
Spresnený systém testovania v okresoch mimo "červených okresov"
Združenie miest a obcí Slovenska informuje o spresnenom systéme testovania v okresoch mimo "červených okresov", ktorý ZMOS sprístupnili ozbrojené sily a súbežne aj rezort vnútra.
viac
09.02.2021
ZMOS žiada vládu o zavedenie systému do testovaní obyvateľstva
Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.
viac
08.04.2021
V Handlovej budú vážiť odpad, umiestňujú na nádoby čipy
Handlovská mestská spoločnosť Hater Handlová pripravuje nový systém váženia odpadu. Na nádoby začali jej pracovníci umiestňovať čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %