Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
27.04.2022 01:30

Partizánske bude spolupracovať so Slovenskou komorou architektov


Na archívnej snímke z 19. október 2018 pohľad na fontánu a v pozadí výškovú budovu na Námestí SNP v Partizánskom. Snímka zdroj: (tasr).


Slovenská komora architektov (SKA) bude poskytovať samospráve Partizánskeho odborné poradenstvo pri väčších rekonštrukciách či tvorbe verejného priestoru. Vyplýva to z memoranda o spolupráci, ktoré Partizánske uzatvorí s odborníkmi ako prvé mesto na Slovensku.


Samospráva už so SKA spolupracovala, ako jedno z menších miest na Slovensku tam realizovali i architektonickú súťaž na podobu Námestia SNP po zbúraní výškovej budovy bývalého internátu, pripomenul primátor Jozef Božik.

S komorou už podľa neho spolupracuje i Únia miest Slovenska. Primátor sa podľa svojich slov preto rozhodol osloviť vedenie SKA s tým, že by chcel Partizánske posunúť ďalej i v inštitucionálnej rovine. "Keďže sa plánujú ďalšie veci, akými sú investičná výstavba vo Veľkých Bieliciach alebo na Rooseveltovej ulici, prizval som SKA, aby sa poradným hlasom vyjadrila k tomu, čo sa v Partizánskom deje a ako to vníma," priblížil Božik.

Partizánske bude podľa neho prvým a možnom jediným mestom na Slovensku s týmto typom zmluvy. "Chceme, aby Partizánske bolo akýmsi etalónom a prototypom samosprávy, ktorá bude úzko spolupracovať pri územnom a architektonickom rozvoji mesta so SKA," ozrejmil.

Veľký zmysel spolupráce Božik vidí i v súvislosti s iniciatívou odkúpenia budovy 61 v areáli bývalých Závodov 29. augusta, s ktorou prišla Fabrika umenia a ďalšie organizácie. "Ďalším je priestor v blízkosti športovej haly. Chcel by som, aby k tejto zóne bola samostatná štúdia, ktorá by sa súťažila na základe architektonickej súťaže, a táto by aspoň sčasti pre budúcich investorov zadefinovala, ako by táto zóna mohla vyzerať," dodal s tým, že radnica sa s odborníkmi plánuje radiť i v prípade projektov vnútroblokov či lokalít s komplexnou bytovou výstavbou.

Mesto a SKA budú spoluprácu na dvojročnej báze pravidelne vyhodnocovať. Memorandum odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok (26. 4.). 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2017
Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft
Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.
viac
05.10.2019
Trnavská župa bude spolupracovať s vysokými školami
Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič podpísal memorandum o spolupráci s 2 univerzitami a 1 fakultou, ktoré pôsobia v trnavskej župe – Trnavskou univerzitou, Univerzitou sv. Cyrila a Metoda a Materiálovotechnologickou fakultou Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
12.09.2022
Partizánske uzatvorilo memorandum o spolupráci so Zlínom
Osobnosť Jana Antonína Baťu spája Partizánske a Zlín. Obe samosprávy uzatvorili memorandum o spolupráci, v rámci ktorého chcú vyvíjať spoločné aktivity. Zlín je v poradí deviatym partnerským mestom Partizánskeho a piatym z Českej republiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %