Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.10.2022 01:30

PHSR definuje päť základných prioritných oblastí rozvoja ŽSK


Ilustračná snímka.


Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na roky 2021+ predstavili v stredu na záverečnej konferencii v Žiline.


Podľa riaditeľa odboru regionálneho rozvoja Úradu ŽSK Jána Pavlíka sumarizuje niekoľkoročnú diskusiu o smerovaní a kľúčových trendoch rozvoja samosprávneho kraja.

Doplnil, že dokument formuje základné smerovanie ŽSK v piatich bodoch a zároveň je odrazovým mostíkom pre formovanie strategického smerovania na miestnej úrovni. "Je určený pre širokú verejnosť a odpovedá na otázku, kam smeruje ŽSK," uviedol Pavlík.

Projekt Tvorba programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja ŽSK realizovala spoločnosť EUPC. Podľa jej konateľa Rastislava Horváta je plán zadefinovaný v piatich základných prioritných oblastiach. "Inovácie a vzdelávanie, životné prostredie, infraštruktúra, sociálna stabilita, identita a sebestačnosť regiónu. PHSR je hotový a schválilo ho aj zastupiteľstvo ŽSK. Čiže, dá sa povedať, že je záväzný," informoval.

Podotkol, že bude záležať na novom zložení zastupiteľstva, politickej vôli aj na technických atribútoch, ktoré projekty sa zaradia do financovania. "Program jasne naznačuje, aké sú priority a na čo by sa mal kraj zamerať, aby získal čo najviac finančných prostriedkov. Z externých zdrojov, respektíve, aby správne využil vlastné zdroje," dodal Horvát.

PHSR podľa riaditeľa inovačného centra Inovia v Žiline Vlastimila Kociána akcentuje snahu udržať si inovačnú výkonnosť a ďalej ju zlepšovať z pohľadu Slovenska. "Inovia je v tomto kľúčovým prvkom, ktorý by mal pomáhať malým a stredným podnikom ďalej rásť. Aby vznikali nové firmy, mladí ľudia tu chceli pracovať a kraj bol pre nich atraktívny. Úloha centra Inovia je práve vo vytváraní podmienok, partnerstiev a v podpore podnikavosti," priblížil Kocián.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2019
Čo sa deje v galériách?
Úloha galérií sa v posledných rokoch radikálne zmenila. Návod ako ponúknuť atraktívny obsah a aké sú možnosti komunikácie s návštevníkom predstavili galeristi zo Slovenska a z Čiech na medzinárodnej konferencii, ktorú pripravil odbor kultúry ŽSK.
viac
03.10.2019
Cezhraničný projekt vyvrcholí detskou konferenciou v Bytči
Prezentovať tradičné i súčasné podoby spracovania textilu je cieľom cezhraničného projektu, ktorý od mája realizujú Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko a Klub športu a kultúry vo Vlčnove. Vyvrcholením bude detská vzdelávacia konferencia.
viac
19.10.2023
ŽSK pomáha rodinám pri starostlivosti o príbuzného
Na Úrade ŽSK sa uskutočnila celokrajská konferencia zameraná na možnosti pomoci a podpory rodine pri starostlivosti o príbuzného z pohľadu ŽSK a ďalších subjektov v kraji.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %