Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.06.2023 08:25

Po rekonštrukcii otvorili Kostolné námestie, stála 1,1 milióna eur


Na snímke zrekonštruované Kostolné námestie v Michalovciach 29. júna 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Zrekonštruované Kostolné námestie vo štvrtok slávnostne otvorili v Michalovciach. Rozsiahla obnova námestia sa začala pred rokom a stála 1,1 milióna eur.


Projekt financovalo mesto z vlastných zdrojov, finančne ho podporilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR príspevkom v sume 225 000 eur.

"Realizovaný projekt plne rešpektoval historický charakter územia z minulých storočí, ako i jeho začlenenie do okolia. Po roku od začatia prác sa všetci Michalovčania, ako i návštevníci nášho mesta môžu tešiť na krásnu oddychovú zónu, ktorá dotvára okolie Zemplínskeho múzea a Kostola narodenia Panny Márie," informovala o tom hovorkyňa primátora mesta Mária Stričková.

Kostolné námestie sa nachádza v historicky najcennejšom území Michaloviec. V jeho blízkosti je Kaštieľ Sztárayovcov, gotický rímskokatolícky Kostol narodenia Panny Márie, barokovo-klasicistický Chrám narodenia presvätej Bohorodičky a novo zrekonštruovaný historický park Kerta. Celková plocha riešeného územia je takmer 8700 štvorcových metrov.

"Počas uplynulých 12 mesiacov prebiehali na námestí búracie práce, bolo odstránené existujúce oplotenie vrátane základov, zdemontovali sa stožiare verejného osvetlenia, boli vybúrané všetky existujúce spevnené plochy," uviedlo mesto. Po zrealizovaní kanalizačnej a vodovodnej prípojky pre verejné WC vybudovali spevnené plochy, osadili prvky drobnej architektúry, vysadili novú zeleň a pribudlo detské ihrisko i prístrešok pre autobusovú zastávku na Hollého ulici. Súčasťou námestia je aj cyklistický chodník, ktorý prepojí novú cyklotrasu vedúcu zo sídliska Stráňany, cyklotrasu v centrálnej mestskej zóne a park Kerta.

"Na Kostolnom námestí nechýba nové verejné osvetlenie či kamerový systém, ktorý prispeje k zvýšeniu bezpečnosti občanov na verejných priestranstvách, pričom priestor námestia dotvára externý mobiliár a prvky malej architektúry," oznámila radnica.

Mesto pripomenulo, že od roku 1970 slúžila lokalita námestia ako autobusová stanica. V roku 2014 samospráva odklonila autobusovú prepravu z historického priestoru a rozhodla sa vrátiť zdevastovanému územiu jeho historický význam, obnoviť územie začlenením do okolia a vytvoriť zelenú oddychovú zónu pre obyvateľov a návštevníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2020
Michalovce budú rekonštruovať plaváreň za štyri milióny eur
Jednou z investičných akcií mesta Michalovce plánovaných na rok 2021 je rekonštrukcia mestskej plavárne.
viac
12.05.2021
Detva chce s obnovou ciest na Námestí mieru začať koncom mesiaca
Mesto Detva plánuje začať s rekonštrukciou ciest a chodníkov na sídlisku Námestie mieru na konci mája. Uviedol to hovorca mesta Milan Suja.
viac
22.12.2021
Rekonštrukcia námestia v Levoči si vyžiadala viac ako 1,2 milióna eur
Druhá etapa rekonštrukcie Námestia Majstra Pavla v Levoči si vyžiadala viac ako 1,2 milióna eur. Práce, ktoré trvali od mája, boli ukončené v uplynulých dňoch. Informovala o tom PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK, ktorá práce realizovala, Simona Tančáková.
viac
13.01.2022
Na modernizáciu Predstaničného námestia získal Lučenec vyše 430 000 eur
Mesto Lučenec získalo na rekonštrukciu verejného priestoru pred železničnou stanicou nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 430 000 eur. Informoval o tom hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %