Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.12.2020 03:30

Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.


Pokrytie mobilným internetom nie je samozrejmosť 

Primátori a starostovia zaradení do prieskumu okrem iného odpovedali na otázku: „Aké je pokrytie mobilným internetom na území Vašej obce / mesta?“ Z odpovedí je zrejmé, že 47,9 % samospráv má dostatočné pokrytie svojho územia mobilným internetom. Dostatočný signál iba v niektorej časti mesta či obce je v 35,2 % samospráv. Nedostatočné pokrytie na území celej samosprávy avizovalo 12,3 % respondentov. Žiadne pokrytie mobilným internetom naznačilo 1,7 % štatutárnych predstaviteľov samospráv a 2,9 % nevedelo odpovedať.

Ako je na tom samospráva s wifi? 

Verejná wifi zóna v prevádzke miest a obcí je súčasťou 14,1 % samospráv. Verejnú wifi zónu, ktorú prevádzkuje súkromná spoločnosť má 11,8 % miest a obcí. Ponuky operátorov na optický internet eviduje 30,1 % opýtaných. Ponuky operátorov na metalický/DSL internet v prieskume avizovalo 24,7 % respondentov. Inú odpoveď uviedlo 9,2 % opýtaných a 10,1 % sa nevedelo vyjadriť.

Plánujú obce wifi zóny? 

Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, že 35,8 % samospráv plánuje zaviesť verejnú wifi zónu. Viac ako tretina, presnejšie 32,4 % opýtaných sa vyjadrilo, že verejnú wifi zónu neplánujú, ale budú ju realizovať, ak bude požiadavka od obyvateľov. Celkovo 20,2 % respondentov uviedlo, že zavedenie verejnej wifi zóny vôbec neplánujú. Inú odpoveď uviedlo 5,5 % a nevedelo odpovedať 6,1 % primátorov a starostov.

Minimálne dva roky nečinnosti 

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s výsledkami prieskumu vo vzťahu k wifi zónam pripomína, že vyše 600 samospráv sa zapojilo do dopytovej výzvy OPII-2018/7/1-DOP WIFI PRE TEBA s projektami na budovanie wifi zón, ktorá mala 6 hodnotiacich kôl. Problémom však je veľmi dlhé vyhodnotenie ich verejných obstarávaní na Riadiacom orgáne OPII, ktorým je rezort dopravy. Toto hodnotenie zvyčajne trvá 6 až 12 mesiacov, čo obciam spôsobuje veľké problémy. Samosprávam však na ich otázky o stave posúdenia verejných obstarávaní prichádzajú odpovede: „Vašu žiadosť o vykonanie kontroly verejného obstarávania na MDV SR ako Riadiacom orgáne pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014-2020 (RO OPII) evidujeme, ale vzhľadom na enormný počet predložených žiadostí o kontrolu verejných obstarávaní – hlavne čo sa týka verejných obstarávaní v rámci dopytovo-orientovanej výzvy Wifi pre Teba – nie je momentálne možné stanoviť termín, kedy bude kontrola Vami predloženého verejného obstarávania ukončená. Zároveň si Vám dovoľujeme oznámiť, že RO OPII v zmysle Systému riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov Programové obdobie 2014 – 2020 Verzia 9, týmto oznámením prerušuje lehotu na výkon finančnej kontroly verejného obstarávania na predmet zákazky Dodanie bezdrôtových prístupových bodov na verejných priestranstvách v rámci obce v rámci projektu WIFI pre Teba, a to z dôvodu iných nevyhnutných úkonov súvisiacich s výkonom kontroly.“  Tento prístup vytvára nedôveru voči nastaveným eurofondom a rovnako aj určité sklamanie medzi samosprávami, ktoré sa rozhodli uchádzať o budovanie wifi zón s tými najlepšími úmyslami sledujúc zvyšovanie komfortu pre obyvateľov aj návštevníkov miest a obcí.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 12. októbra 2020 do 24. novembra 2020 na vzorke 523 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
03.12.2020
Predseda ZMOS v Kontaktoch SRo o eurofondoch
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger bol v utorok 1. decembra 2020 hosťom živého vysielania relácie Kontakty, ktorú Slovenský rozhlas vysiela na svojom prvom okruhu. Témou relácie bola problematika eurofondov.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %