Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.03.2018 11:00

Pomohli sme ľuďom bez domova


Ilustračná snímka


Zima je vždy náročným obdobím pre ľudí, ktorí z rôznych príčin prišli o svoj domov. Je už pravidlom, že pracovníci sociálneho oddelenia petržalského miestneho úradu v zimných mesiacoch vyhlasujú verejnú zbierku šatstva a prikrývok, ktoré potom rozdávajú ľuďom bez domova.


Za 3 týždne, čo bola zbierka vyhlásená, Petržalčania do Denného centra na Vyšehradskej ulici priniesli 20 pánskych a dámskych vetroviek, 50 pulóvrov, teplú spodnú bielizeň, plné vrece šálov, čiapok, rukavíc, čižiem, 15 hrubých diek, spacie vaky, nohavice, 4 futrované kabáty. Pracovníci sociálneho oddelenia tieto veci priebežne rozvážali bezdomovcom na miesta, kde sa zdržiavajú. Všetkým, ktorí tieto veci priniesli a pomohli tak zmierniť následky tuhých mrazov týmto ľuďom, patrí veľká vďaka.

Petržalský miestny úrad dobre vie, kde sa ľudia bez domova zdržiavajú, lebo niekoľkokrát ročne robí ich monitoring, v zimnom období, v prípade vysokých mrazov aj denne. Podľa ich zistení sa vonku nenachádzajú žiadne maloleté deti, nezaznamenali ani žiadne vážne prípady, ktoré by si vyžadovali prípadnú zdravotnú pomoc.

V nasledujúcich dňoch, aj vzhľadom na predpoveď počasia, budú pracovníci sociálneho oddelenia opätovne monitorovať ľudí bez domova každý deň a budú ich informovať o možnostiach prespať v nocľahárni, ako aj o výdaji čaju na určených miestach. Keďže Petržalčania priniesli teplé veci do denného centra na Vyšehradskej aj po oficiálnom termíne, pracovníci sociálneho oddelenia ho, samozrejme, ľuďom bez domova rozvezú.

Pracovníci sociálneho oddelenia bezdomovcom pravidelne poskytujú sociálne poradenstvo alebo výpomoc, pomáhajú im pri vybavovaní osobných dokladov. Prax je však taká, že väčšina ľudí bez domova odbornú pomoc stále odmieta. Dokonca aj v krutých mrazoch uprednostňujú pobyt vonku pred možnosťou ísť do nejakého zariadenia alebo ubytovne.

Autor: Mária Halašková, oddelenie komunikácie s verejnosťou, MČ Bratislava-Petržalka


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Bratislavský magistrát organizuje zbierku pre ľudí bez domova
Bratislava zažíva pravú zimu a mrazivé počasie trápi najmä ľudí bez domova. Hlavné mesto preto s cieľom pomôcť týmto ľuďom organizuje zbierku potravín, oblečenia a iného potrebného materiálu, ktorá pomôže ľudom v núdzi odkázaným na našu materiálnu pomoc.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
25.11.2022
Začal sa desiaty ročník potravinovej zbierky
Krajšie Vianoce pre ľudí v núdzi chce aj tento rok priniesť potravinová zbierka v obchodoch Tesco. Spustil sa jej desiaty ročník.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %