Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.01.2023 10:35

Prestavbu penziónu na domov pre seniorov chcú financovať z plánu obnovy


Vizualizácia prestavby. Zdroj: (Obec Sielnica).


Do výzvy na predkladanie projektových zámerov na rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti z plánu obnovy sa zapojila aj obec Sielnica v okrese Zvolen.


Niekdajší penzión, ktorý samospráva vlastní, chcú zmeniť na zariadenie pre seniorov s kapacitou do 30 miest. Uviedla to starostka Anna Gavajdová.

"Prestavba spolu so zariadením si teraz po zvýšení cien materiálov vyžiada približne 2,2 milióna eur," povedala Gavajdová. "Ale až keď nám zámer schvália, môžeme podať oficiálnu žiadosť," dodala. Na stavbu majú už pripravené aj právoplatné stavebné povolenie.

Okrem izieb pre ubytovaných klientov budú v zariadení aj miestnosti pre opatrovateľky. Na prízemí by mala byť spoločenská miestnosť, miestnosť odborných služieb, terapeutická miestnosť, hygienické priestory, jedáleň s výdajňou jedál a kancelárie. V suteréne bude práčovňa, sklad a šatne pre zamestnancov.

Domov by mal prioritne poskytovať služby obyvateľom obce, keďže dopyt po takomto type zariadení je medzi obyvateľmi veľký.

Obec podľa Gavajdovej aktuálne čaká aj na výzvu z Programu Slovensko, aby sa mohla uchádzať o príspevok na vybudovanie nového vodojemu pre celú obec a vodovodu pre novú bytovú lokalitu 43 rodinných domov. Starý vodojem totiž už kapacitne nevyhovuje. "Z envirofondu nie sme oprávnená obec na čerpanie takejto dotácie," pripomenula.

Z vlastných finančných prostriedkov chce obec v tomto roku vybudovať inžinierske siete, vodovod a elektriku v lokalite pri futbalovom ihrisku, kde je aktuálne rozostavaných šesť rodinných domov. To všetko v náklade asi 60 000 eur. "Taktiež chceme zrealizovať bezbariérový vchod do kultúrneho domu," doplnila starostka Sielnice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Plán obnovy a odolnosti SR je príležitosť na štrukturálne zmeny
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Po tom, čo predstavilo návrhy riešení a absolvovalo viacero rokovaní, v pondelok (22. 3.) ich uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
03.12.2021
ZMOS uplatnil zásadné pripomienky k systému implementácie plánu obnovy
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré adresovalo Úradu vlády SR.
viac
23.03.2022
MŽP počúva hlas regiónov pri ich rozvoji
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zameriava na klimatické opatrenia, ktoré zabezpečia energetickú efektívnosť pre čo najviac obyvateľov.
viac
21.04.2022
Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy
Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %