Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.04.2022 10:35

Pri čistení Muránky vyzbierali v Revúcej takmer 2600 kg odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Ochranári, samosprávy, žiaci a dobrovoľníci vyzbierali v piatok (22. 4.) počas akcie Spoločne za čistú Muránku v Revúcej takmer 2600 kilogramov (kg) odpadu.


Viac ako stovka plných vriec bola v rámci podujatia vyzbieraná aj v Muráni, Jelšave a obci Meliata. Na svojej oficiálnej stránke o tom informuje Správa Národného parku (NP) Muránska planina.

Do čistenia Muránky, jej prítoku Zdychavy a ďalších lokalít v Revúcej sa popri ochranároch a zamestnancoch mesta zúčastnili aj žiaci so svojimi pedagógmi. "Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 151 vriec odpadu, pneumatík a ďalšieho nadrozmerného odpadu. Z časti riek Zdychavka a Muránka a bezprostredného okolia Revúcej tak zmizlo približne 2590 kg odpadu," priblížila Správa NP Muránska planina.

Takmer 80 dobrovoľníkov sa do čistenia rieky Muránka zapojilo v obci Muráň, kde sa počas akcie podarilo vyzbierať 50 vriec odpadu. Približne 60 vriec zozbierali štyri desiatky dobrovoľníkov v sobotu (23. 4.) i v obci Meliata v okrese Rožňava. K podujatiu Spoločne za čistú Muránku sa pridalo aj mesto Jelšava, ktoré v priestoroch coburgovského kaštieľa pripravilo i osvetovú akciu zameranú na správne separovanie odpadu.

Spoločné čistenie rieky Muránka organizuje Správa NP Muránska planina od roku 2018, v prvých dvoch ročníkoch sa do akcie zapojili všetky obce ležiace pozdĺž rieky. Cieľom spoločného čistenia Muránky je vyčistiť rieku, jej prítoky a ich okolie od odpadu, ktorý sa hromadí v tokoch a na ich brehoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %