Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.08.2022 09:55

Pri pamätníku v Poprade si pripomenuli obete okupácie Československa


Snímka MsÚ Poprad


Pri príležitosti 54. výročia okupácie Československa sa v piatok pri Pamätníku obetiam okupácie v Poprade na Námestí sv. Egídia uskutočnila pietna spomienka. Zorganizovalo ju Svetové združenie bývalých politických väzňov.


"Obete okupácie chceli mať lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. Bola to myšlienka Alexandra Dubčeka, ktorá jednoznačne bola utopená v krvi, lebo v tom čase bola politika obmedzenej suverenity," uviedol pre TASR predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár s tým, že pamätník by chceli opraviť, doteraz sa im však nepodarilo získať financie.       

Na pietnej spomienke sa zúčastnili zástupcovia štátnej správy viacerých miest a samosprávy Popradu, ako aj príbuzné 19-ročného Jozefa Bonka, ktorý sa 21. augusta 1968 v Poprade stal obeťou invázie.       

Ozbrojená invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v noci z 20. na 21. augusta násilne ukončila proces demokratizácie známy tiež ako Pražská jar. Okupáciu pripomína aj 21. jún, Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády v roku 1991. Deň obetí okupácie Československa v roku 1968 sa zaradil medzi pamätné dni novelou zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú parlament schválil 3. novembra 2020.     

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Od jednej z najzávažnejších priemyselných havárií uplynula dekáda
Pred 10 rokmi (2. 3. 2007) bola v delaboračnom sklade Vojenského opravárenského podniku (VOP) spôsobená explózia, ktorá sa navždy zapísala čiernymi písmenami do histórie nielen mesta Nováky, ale celého Slovenska.
viac
18.08.2018
Spomienka na 80. výročie úmrtia A. Hlinku vyvrcholila svätou omšou
Slávnostnou svätou omšou a pietnym aktom vyvrcholil v piatok v Ružomberku dvojdňový spomienkový program pri príležitosti 80. výročia úmrtia vedúcej osobnosti slovenského národného hnutia Andreja Hlinku.
viac
21.08.2018
Otvorili výstavu Invázia August 68, pripomína vpád vojsk a občiansky odpor
Vpád okupantov v auguste 1968 a občiansky odpor pripomína výstava fotografií z Prahy a Bratislavy Invázia August 68, ktorú slávnostne otvorili na bratislavskom Hodžovom námestí.
viac
09.05.2019
P. Pellegrini: Dnešný deň nie je len oslavou víťazstva nad fašizmom, zomknime sa
Je pre nás výzvou, aby sme dnešný deň nielen oslavovali víťazstvo nad fašizmom, ale aby sme sa zomkli a spoločne bojovali ďalší boj. Nemali by sme zopakovať chyby, keď si politici a slušní ľudia nevšímali to, čo sa deje v spoločnosti, a vyvrcholilo to "krvavou svetovou vojnou".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %