Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.09.2022 07:45

Projekt na skvalitnenie riadenia kraja finišuje


Sídlo ŽSK.


Projekt na skvalitnenie a zefektívnenie riadenia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vstúpil do záverečnej fázy.


Za vyše dvojročné obdobie sa sústredili najmä na energetický manažment, vzdelávanie zamestnancov, tiež na organizačné a štrukturálne zmeny. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

"Snažili sme sa zodpovedať si otázku, ako za menej peňazí poskytnúť občanovi kvalitnejšiu službu rýchlejšie a lepšie ako doposiaľ. Reformy sú vyústením rozsiahlych analýz, ktoré nám jasne ukázali slabé aj silné miesta v riadení," uviedla projektová manažérka Jana Kavcová.

Ako zdôraznila hovorkyňa ŽSK, najdôležitejšou zmenou z hľadiska úspory verejných financií bol prechod krajských zariadení z rozpočtových na príspevkové. Ten sa uskutočnil v januári minulého roka. Posun v zmene formy hospodárenia podľa hovorkyne zariadenia motivuje k viaczdrojovému financovaniu, napríklad z vlastných aktivít a podnikateľskej činnosti, alebo z fondov Európskej únie na financovanie rozvojových projektov. "Vďaka väčšej finančnej slobode krajské organizácie získajú možnosť nielen kumulovať zdroje na svoju bežnú prevádzku, ale predovšetkým rozvíjať a zlepšovať poskytované služby," vysvetlila Lacová.

Projekt sa sústredil aj na energetický manažment. Energetický špecialista Úradu ŽSK Tomáš Nemec vysvetlil, že kraj spravuje viac než 800 budov, ktorých ročná energetická bilancia je takmer 110 000 megawatthodín. "Dôsledným zmapovaním svojho majetku vieme okamžite identifikovať, kde došlo k poruche či určiť poradie investičných priorít," povedal.

V rámci projektu vznikli aj rozvojové a strategické dokumenty v oblasti kultúry a sociálnych služieb. Tie definovali kroky k udržateľnosti služieb a vyčíslili ich finančný rozsah, čo má kraju pomôcť efektívne rozplánovať ich realizáciu. Počas trvania projektu preškolili viac než 500 interných zamestnancov aj pracovníkov organizácií.

ŽSK realizuje projekt od mája roku 2020. Aktivita je podporená z operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2017
Žilinská ŽupaTOUR prilákala takmer 2 500 cyklistov
Päť unikátnych pretekov zapojených do cyklosérie Žilinská ŽupaTOUR absolvovalo tento rok 2 449 cyklistov. Počas apríla až septembra precestovali historické regióny Žilinského kraja a postavili sa na štart cyklosúťaží v Turčianskych Tepliciach, Liptovskej Lúžnej, Súľove, Dolnom Kubíne a Snežnici.
viac
03.10.2019
Cezhraničný projekt vyvrcholí detskou konferenciou v Bytči
Prezentovať tradičné i súčasné podoby spracovania textilu je cieľom cezhraničného projektu, ktorý od mája realizujú Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko a Klub športu a kultúry vo Vlčnove. Vyvrcholením bude detská vzdelávacia konferencia.
viac
18.02.2022
Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly
Rodí sa nová nádej pre športové talenty. Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly, ktorá je zároveň riešením, ako sa vysporiadať s nedostavaným, desaťročie chátrajúcim skeletom v kraji.
viac
23.09.2022
Rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu projektuje ŽSK aj s cyklochodníkom
Rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu v Námestove projektuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) aj s cyklochodníkom a chodníkom pre chodcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %