Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.10.2022 09:30

Protokolárne miesto Hrob neznámeho vojaka má byť hotové v novembri


Snímka zdroj: (archinfo.sk).


Práce na realizácii protokolárneho miesta Hrobu neznámeho vojaka, ktoré vznikne na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste, pokračujú. Projekt ceremoniálneho miesta by mal byť hotový 10. novembra. Uviedol to hovorca Starého Mesta Matej Števove.


"Realizované boli všetky práce na základoch pamätníka, ako aj všetky spevnenia podkladových plôch ceremoniálneho miesta. Dokončuje sa vnútorný betónový prstenec a pripravuje sa na osadenie. Prebiehajú konštrukčné práce na telese samotnej sochy, a tiež konštrukcie nosičov zástav," priblížil Števove.

Víťazný návrh vzišiel z výtvarnej súťaže, do ktorej sa prihlásilo 24 návrhov zo Slovenska, Čiech a Moravy. Dielo má tvar levitujúceho kruhu symbolizujúceho štít padajúci alebo opierajúci sa o zem, doplnené je o motív večného ohňa, v noci svetelného lúča. Pamätník má byť zároveň podsvietený. Z vonkajšej strany prstenca by sa mal nachádzať aj text.

Protokolárne miesto sa malo pôvodne nachádzať pri budove Úradu vlády (ÚV) SR, na mieste, kde stojí socha Mareka Čulena. Po kritike i nesúhlase Starého Mesta, ktorému sa miesto pri soche zakladateľa komunistickej strany zdalo nedôstojné a nereprezentatívne, sa hľadalo iné miesto. Areál na Rázusovom nábreží odobrila mestská časť i magistrát hlavného mesta, v októbri 2021 návrh schválila aj vláda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2020
Základná škola Dubová porastie do výšky. Pribudne deväť tried
Problémy s nedostatkom kapacít na základných školách majú všetky mestské časti v Bratislave a Staré Mesto nie je výnimkou. To by sa však už malo onedlho zmeniť.
viac
14.11.2020
Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.
viac
30.04.2022
Dobrý trh sa v sobotu vráti na Panenskú ulicu
Panenská ulica v Bratislave sa v sobotu opäť premení na kaviareň, divadlo, výstavnú sálu, detskú herňu i šapitó. Po dvoch rokoch sa na ňu vráti podujatie Dobrý trh. Predstaviť by sa malo takmer 200 trhovníkov, chýbať by nemal ani Detský Dobrý trh. Súčasťou podujatia bude aj dvojjazyčný program.
viac
12.10.2022
Staré Mesto pokračuje v obnove Medickej záhrady
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v obnove Medickej záhrady, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Od pondelka (10. 10.) začali s výmenou mlatových chodníkov pri Ulici 29. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %