Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.05.2019 05:05

Prví dualisti zmaturovali


Bratislavský župan Juraj Droba dnes slávnostne odovzdal vysvedčenia prvým úspešným maturantom v systéme duálneho vzdelávania.


Prvou školu na Slovensku, ktorá otvorila takúto maturitnú duálnu triedu v obchodných odboroch bola župná Stredná odborná škola obchodu a služieb Samuela Jurkoviča na Sklenárovej 1 v Bratislave. Z nej odchádza do praxe jedenásť dualistov v odbore obchodný pracovník.


„Maturanti, ktorým sme dnes odovzdali maturitné vysvedčenia, majú za sebou 4 roky intenzívneho štúdia a 2 roky praxe priamo u zamestnávateľov. V ruke majú však nielen maturitné vysvedčenie, ale aj pracovnú zmluvu. To je tá najväčšia výhoda duálneho vzdelávania, keď študentov zaúča priamo zamestnávateľ, ktorý „svojich“ študentov po maturite rovno aj zamestná,“ zhrnul výhody duálneho vzdelávania Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Stredná odborná škola obchodu a služieb Samuela Jurkoviča na Sklenárovej 1 v Bratislave sa podieľa na výchove a vzdelávaní nižšieho a stredného manažmentu pre obchodné reťazce a cestovný ruch. Zároveň škola pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre oblasť obchodu a služieb s ním spojených.

V školskom roku 2018/2019 na škole študuje 225 študentov v odboroch pracovník marketingu, obchodný pracovník, obchodné a informačné služby – medzinárodné obchodné vzťahy, služby a súkromné podnikanie – marketing, skladový operátor, predavač a z toho v systéme duálneho vzdelávania 93 žiakov. Pre školský rok 2019/2020 sa zapísalo zatiaľ 34 žiakov do odboru obchodný pracovník- duál, 3 žiaci predavači – duál.

Škola má uzatvorené zmluvy s deviatimi zamestnávateľmi, medzi ktorými sú dm drogerie markt, TESCO STORES SR, LIDL Slovenská republika, Leder&Schuh SK, DEICHMANN-OBUV SK, BILLA, Kaufland Slovenská republika, NAY a Metro. Od budúceho školského roku 2019/2020 pribudnú ďalší zamestnávatelia Tchibo a Terno.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2018
Pri putovaní históriou si v meste zaspomínajú na D. S. Jurkoviča
Mesto Skalica spolu so Záhorským múzeom v Skalici usporiadajú ďalší diel cyklu Putovanie skalickou históriou, ktorý je tentoraz venovaný spomienke na architekta Dušana Samuela Jurkoviča pri príležitosti jeho 150. výročia narodenia. TASR informovala riaditeľka Záhorského múzea Skalica Viera Drahošová
viac
09.09.2019
Bratislavská župa predĺžila termín nominácie osobností kraja do 15. septembra
Marta Sládečková, Mikuláš Huba, Mária Kráľovičová, dvojčatá Ján a Jozef Čapkovičovci, Matej Beňuš, Jana Dukátová, Emília Vášáryová, Juraj Kukura, Ján Filc či Peter & Pavol Hochschornerovci - to je len výber z vyše stovky laureátov Ocenení Samuela Zocha.
viac
03.02.2020
Zahlasujte za osobnosť kraja
Každoročné oceňovanie osobností Bratislavského kraja po prvý raz spestrí špeciálna kategória a o jej víťazovi rozhodne verejnosť. Hlasuje sa elektronicky a čas je do nedele 9. februára 2020. Cena verejnosti bude vyhlásená počas slávnostného galavečera Ocenení Samuela Zocha.
viac
20.09.2023
Protihlukovú stenu v Lamači majú postaviť do konca leta 2025
Dlhodobo žiadaná protihluková stena v Lamači má stáť najneskôr v auguste 2025. Vyplýva to zo zmluvy o výstavbe, ktorú Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala so zhotoviteľom, spoločnosťou Doprastav.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %