Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.10.2017 12:24

PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur


Cesta medzi Prešovom a Bardejovom. Snímka: (onlinebardejov.com).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.


S Malopoľským vojvodstvom sa v okresoch Prešov a Bardejov budú revitalizovať viaceré úseky v hodnote takmer 3,5 milióna eur. Kraj začal v týchto dňoch realizovať projekt Modernizácia cestného spojenia Prešov – Bardejov - Gorlice z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovenská republika 2014–2020.

Vedúcim partnerom je Malopoľské vojvodstvo, projektovým partnerom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) ide na projekt takmer 6 miliónov eur, čo tvorí 85 percent celkových výdavkov projektu. Z dotácie sa na slovenskej strane preinvestuje približne 3,5 milióna eur. Zvyšných desať percent pôjde zo štátneho rozpočtu SR a päť percent zo zdrojov PSK.       

Na slovenskej strane sa zmodernizuje 8,6 kilometra ciest a na poľskej strane 12,4 kilometra, čím sa zlepší priame spojenie v prihraničnom území. Na slovenskej strane je naplánovaná rekonštrukcia cesty II/545 v troch úsekoch a to Raslavice – Janovce, Bardejov – Kľušov a Regetovka – Becherov. Súčasťou projektu je tiež oprava dvoch mostných objektov.       

Práce na cestách prinesú aj dočasné obmedzenia dopravy na úsekoch cesty II/545, kde bude doprava riadená svetelnou signalizáciou s usmernením do jedného jazdného pruhu. Rekonštrukcia mostu v Raslaviciach si vyžiada približne na dva mesiace úplné uzatvorenie cesty v smere Raslavice – Janovce. Obchádzková trasa povedie cez obce Kľušov – Hertník – Fričkovce – Osikov - Raslavice.

PSK v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovenská republika 2014–2020 realizuje aj ďalšie dva veľké projekty. Prvým je Rozvoj cestnej infraštruktúry Snina – Medzilaborce – Krosno s rozpočtom 3,4 milióna eur, v rámci ktorého sa revitalizujú úseky Medzilaborce – Palota, Čabalovce – Hostovice v dĺžke 12,3 kilometra. Ďalším projektom je Modernizácia cestného spojenia Snina – Medzilaborce – Krosno za 3,3 milióna eur, ktorý sa týka ciest Miroľa – Staškovce, Makovce – Staškovce v dĺžke 8,7 kilometra.

Autor: (jel)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
18.08.2021
VII. Výzva Euroregión Tatry na realizáciu individuálnych mikroprojektov
Zväzok Euroregión „Tatry“ vyhlásil VII. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na realizáciu individuálnych mikroprojektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %