Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.05.2022 09:30

R. Rybníček: Mestá a obce budú musieť zvažovať zvýšenie daní a poplatkov


Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Archívna snímka zdroj: (tasr).


Mestá a obce budú musieť pre parlamentom schválenú protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií zvažovať zvyšovanie dani z nehnuteľností, poplatkov za školy a škôlky či prijímať rozhodnutia, ktoré budú voči občanom nepopulárne.


Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček.

"Bohužiaľ, asi nebudeme mať inú možnosť, keďže máme obrovské výdavky aj v súvislosti s rastom cien energií, stavebných materiálov a so všetkým," podotkol s tým, že výdavky samospráv sú stále väčšie ako príjmy. Rybníček tvrdí, že budú musieť škrtať a hľadať riešenia, ktoré budú znamenať zníženie kvality služieb pre obyvateľov miest a obcí.

ÚMS deklaruje, že sú spolu so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) na "jednej lodi". "Predpokladám, že budeme postupovať spoločne a budeme hľadať spoločné riešenia, aby sme sa k tejto celej situácii jasne postavili," poznamenal. Zároveň potvrdil, že ÚMS požiadala o stretnutie prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Chcú sa s ňou o celej situácii porozprávať a vysvetliť jej obavy z toho, čo čaká mestá a obce na Slovensku.

S hlavou štátu sa chcú stretnúť aj zástupcovia ZMOS-u. Hlasovanie poslancov parlamentu, ktorí zároveň pôsobia v samosprávach, vníma združenie ako krok, ktorým ublížili nielen mestám, obciam či samosprávnym krajom, v ktorých pôsobia, ale aj všetkým ostatným samosprávam. "Práve ľudia schvaľujúci zákony a pôsobiaci v samospráve to mali najlepšie vedieť. Tento ich postoj sa zároveň podpísal pod nútené obmedzovanie kvality a rozsahu verejných služieb, ktoré samosprávy zabezpečujú pre svojich obyvateľov," uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

ZMOS od parlamentu očakáva, že samosprávu bude chrániť a nie, že bude podporovať rozhodnutia, ktoré jej nepomáhajú. Združenie sa obrátilo aj na partnerov z Hospodárskej a sociálnej rady SR. So sociálnymi partnermi reprezentujúcimi zamestnávateľov a zamestnancov chce diskutovať o spoločnom postupe. "Cítime, že štýl práce, ktorým sa prijíma legislatíva, nie je správny. Ani z hľadiska procesu, ani z hľadiska obsahu," podotkol Kaliňák s tým, že rokovanie so sociálno-ekonomickými partnermi je naplánované na 1. júna v Bratislave.

ZMOS vstúpilo pre dlhodobý prístup štátu voči samosprávam od 19. mája do štrajkovej pohotovosti a hrozí ostrým štrajkom. Podporu ZMOS-u vyjadrili Združenie samosprávnych krajov SK 8 i Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Ministerstvo financií sa v uplynulých dňoch opakovane ohradilo voči tvrdeniam samospráv. Šéf rezortu Igor Matovič deklaruje, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti. Priznáva však, že niektoré samosprávy môžu zostať "dýchavičné". Vyhlásil tiež, že poctivým samosprávam určite podá štát pomocnú ruku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
M. Kaliňák: Vývoj dospel k nahradeniu regionálnych opatrení plošnými
Prijímanie celoplošných opatrení síce môže pôsobiť v regiónoch, kde je epidemiologická situácia momentálne priaznivá, ako nevhodné, no pri uvedomení si mobility ľudí a vývoja epidemiologickej situácie je to zrejme jediná možnosť, ako získať kontrolu nad blízkou budúcnosťou.
viac
09.11.2022
Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať svoje služby
Ak Národná rada SR opätovne schváli zvýšený daňový bonus, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb.
viac
13.01.2023
ÚMS čaká, ktoré z prísľubov štátu o pomoci s vysokými cenami energií sa naplnia
Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s vysokými cenami energií čaká, ktoré z prísľubov štátu sa naplnia a v akom časovom horizonte.
viac
15.03.2023
Neriešený problém Devína je výstrahou, upozorňuje ZMOS a ÚMS,kroky Karasa vítajú
Príklad dlhodobo neriešeného problému bratislavského Devína, ktorý je od roku 2005 v nútenej správe, je výstrahou a upozornením, že tieto problémy sú závažné a neodkladné. Zhodujú sa na tom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %