Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
08.06.2023 12:35

Radnica chce obnoviť mestský park pri kaštieli Kuffnerovcov


Snímka zdroj: (turistika.cz).


Sládkovičovo pri Galante chce v nasledujúcich mesiacoch dať novú podobu svojmu mestskému parku. Za 441 000 eur bez DPH plánuje vybudovať chodníky, pódium na kultúrne vystúpenia a tiež rekonštruovať nateraz nefunkčné jazierko.


Hľadá dodávateľa prác vo vestníku verejného obstarávania, prihlásiť sa možno do 16. júna.

Krajinno-architektonické úpravy sa dotknú 12 465 štvorcových metrov. Dnešná podoba parku vychádza z jeho historického stavu po ukončení rekonštrukcie kaštieľa cukrovarníckej rodiny Kuffnerovcov v roku 1885, keď bol upravený v prírodno-krajinárskom štýle. Územie siahalo až po areál cukrovaru. Po smrti zakladateľa firmy baróna Karola Kuffnera v roku 1924 areál rozšírili a vybudovali v novej časti mauzóleum rodiny podľa projektu architekta Milana Michala Harminca. V roku 1983 bol park vyhlásený za chránený so 4. stupňom ochrany.

"Stavebné práce z veľkej časti spočívajú v údržbe zelene, v rámci ktorej sa urobia nevyhnutné výruby a ošetrenie stromov, vrátane doplnenia umelej závlahy. Súčasťou revitalizácie je aj inštalácia nového mobiliáru, osadené budú lavičky a koše na odpadky. V pláne je obnova verejného osvetlenia i montáž optickej prípojky a kamerového systému," uvádza radnica. Projekt je spolufinancovaný cez program Európskej únie Interreg SK-CZ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2017
Stropkov rekonštruuje historický park, deťom odovzdali ďalšie nové ihriská
Postupná obnova centra mesta prebieha v Stropkove aj v tomto roku. Aktuálne finišujú s terénnymi a sadovými úpravami historického parku. Vlani tam bolo kompletne zrekonštruované a vymenené kované oplotenie, teraz sa zamerali na revitalizáciu zelene, starej fontány a mobiliáru.
viac
25.04.2020
SNM pokračuje v obnove Bojnického zámku
Investičné aktivity Slovenského národného múzea (SNM) pokračujú aj počas pandémie nového koronavírusu. Okrem obnovy Spišského hradu a Krásnej Hôrky múzeum v apríli zrealizovalo ďalšie práce na národnej kultúrnej pamiatke Bojnický zámok.
viac
16.02.2021
V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára
V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.
viac
14.09.2023
Rozvojová agentúra obnoví Coburgovský park, získala na to vyše 845-tis. eur
Coburgovský park v Pohorelskej Maši, časti obce Pohorelá, ktorý je súčasťou vznikajúcej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta, sa dočká revitalizácie. Projekt realizuje Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá na tento účel získala vyše 845.000 eur z plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %