Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
25.04.2020 02:25

SNM pokračuje v obnove Bojnického zámku


Snímka zdroj: (obnova.sk).


Investičné aktivity Slovenského národného múzea (SNM) pokračujú aj počas pandémie nového koronavírusu. Okrem obnovy Spišského hradu a Krásnej Hôrky múzeum v apríli zrealizovalo ďalšie práce na národnej kultúrnej pamiatke Bojnický zámok.


Išlo o prekrývanie terasy stredného hradu a modernizáciu Západného krídla. Informovala o tom Zuzana Vášáryová zo SNM.

„V procese prekrytia terasy stredného hradu sme postupovali podľa schváleného projektu. Podarilo sa nám odstrániť dočasné drevené prestrešenie terasy, dotiahli sme presklenie vitríny, osvetlenia terasy, tiež izolácie proti vode, výplne otvorov a úpravy povrchov,” uviedol riaditeľ SNM – Múzea Bojnice Ján Papco.

K dokončeniu prác na prekrytí terasy stredného hradu je zo strany dodávateľa, ktorým je firma z Českej republiky, potrebné doviezť ľahkú membránovú konštrukciu prestrešenia terasy. „To, vzhľadom na aktuálnu situáciu, uzatvorené hranice a núdzový stav na Slovensku, zatiaľ nie je možné,” vysvetlil Papco. Ďalšie práce preto až do skončenia núdzového stavu pozastavili.

Modernizácia Západného krídla podľa Vášáryovej pokračuje bez obmedzení. „Počas apríla boli napríklad odstránené vrstvy pôvodnej skladby terasy až po nosnú konštrukciu. Zrealizovali sa nové vrstvy terasy vrátane tepelnej izolácie a kamennej dlažby, nové zábradlia terasy. Z ďalších dokončených prác možno spomenúť napríklad odstránenie podlahových vrstiev výstavných priestorov Západného krídla, výmenu okien, ošetrenie dverí či elektrorozvody,” vymenovala.

Na Bojnickom zámku má SNM naplánované aj ďalšie investičné akcie. V štádiu realizačného projektu je už pripravená komplexná stavebná obnova kaplnky zámku či revitalizácia zámockého parku. Tiež oprava budovy bývalej Zámockej reštaurácie a stavebná obnova časti mestského opevnenia Bojnice, dodal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2017
Mesto pripravilo päť projektov na zlepšenie životného prostredia
Nitrianska radnica pripravuje niekoľko projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v meste. Magistrát vypracoval päť zámerov, na ktoré chce získať peniaze z európskych fondov.
viac
15.11.2017
SNM-Múzeum Bojnice chce obnoviť francúzsky park za vyše 200 000 eur
Francúzsky park v okolí Bojnického zámku prejde obnovou. Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum Bojnice už hľadá dodávateľa, ktorý by mal v okolí národnej kultúrnej pamiatky zrealizovať práce za vyše 200 000 eur.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
25.01.2023
V Starom parku sa naplno rozbehli práce na jeho revitalizácii
V nitrianskom mestskom Starom parku sa naplno začala jeho obnova. Zhotoviteľ si prevzal stavenisko ešte koncom minulého roka. Po jeho oplotení sa v posledných dňoch začali búracie práce a aj úprava zelene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %