Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
29.11.2019 05:10

Rekonštrukcia MŠ na Važeckej ulici si vyžiadala viac ako milión eur


MŠ Važecká sa po rekonštrukcii stala pre deti veselou stavebnicou. Zdroj: mesto Prešov


Materská škola (MŠ) na Važeckej ulici je ďalšou z prešovských škôlok, v ktorej sa po rekonštrukcii vytvorili lepšie podmienky nielen na výučbu, ale aj na hranie a zábavu detí i predškolákov.


Radnica ju dala zrekonštruovať za viac ako milión eur. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.       

Tak ako v prípade MŠ na Čapajevovej ulici, aj v prípade MŠ na Važeckej ulici bolo podľa jej slov prioritou mesta najmä rozšíriť kapacitu MŠ a budovu obnoviť tak, aby bola nielen energeticky úspornejšia, ale aby sa vytvorilo estetické a moderné prostredie na skvalitnenie výučby pre deti.       

"MŠ na Važeckej ulici nutne potrebovala rekonštrukciu a veľmi ma teší, že sa nám ju aj úspešne podarilo zrealizovať. Verím, že z vynovenej škôlky majú radosť nielen deti, ale aj ich rodičia a učiteľky," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.       

V MŠ na Važeckej ulici sa rozšírila kapacita o 23 detí, a to prehodnotením dispozičného riešenia a prepojením niektorých miestností. Zateplením, výmenou okien, rekonštrukciou osvetlenia a vykurovacieho systému, ale aj inštaláciou núteného vetrania s rekuperáciou a realizáciou ďalších potrebných opatrení sa podľa radnice ročne zníži spotreba energie v škôlke približne o 322.000 kWh.      

"V rámci rekonštrukcie objektov s učebňami pre deti i hospodárskej budovy boli zateplené obvodové steny, vymenené vonkajšie parapety, výťah, zateplila a opravila sa strecha a vymenili sa aj klampiarske a zámočnícke prvky. Pribudli nové sociálne zariadenia, vrátane obkladov a dlažieb, ale aj nové panelové vykurovacie telesá, osvetlenie, okná a dvere," doplnila Šitárová s tým, že pri rekonštrukcii budovy sa dbalo i o vizuál fasády a materská škola tak po rekonštrukcii pripomína detskú stavebnicu.

Stavba spĺňa podmienku bezbariérovosti. V areáli MŠ pribudlo aj nové detské ihrisko s multifunkčnou zostavou a protišmykovým povrchom, kde nechýbajú šmykľavka, detská besiedka, počítadlá či pieskoviská.      

Mesto Prešov na projekt získalo finančné prostriedky z dvoch zdrojov – Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Operačného programu Kvalita životného prostredia. Rekonštrukciu MŠ Važecká realizovala stavebná spoločnosť Movyrob. Celkové náklady boli v objeme viac ako jeden milión eur, z toho poskytnutá výška nenávratného finančného prostriedku (NFP) bola vo výške viac ako 950.000 eur. Zvyšné náklady financovalo mesto Prešov z vlastných zdrojov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
06.07.2020
Na Važeckej ulici v Prešove pribudlo nové multifunkčné ihrisko
Malí aj veľkí športovci môžu na Važeckej ulici v Prešove využívať nové multifunkčné ihrisko. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka jeho vybudovaním sa vytvorili možnosti pre hru minifutbalu, tenisu, volejbalu, bedmintonu, nohejbalu či hádzanej.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
29.12.2021
V centre Prešova vzniklo nové námestie
Mesto Prešov prepojilo ulice Biskupa Gojdiča a Jarkovú novým námestíčkom. Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým chodcom a cyklistom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %