Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
29.12.2021 08:40

V centre Prešova vzniklo nové námestie


Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


Mesto Prešov prepojilo ulice Biskupa Gojdiča a Jarkovú novým námestíčkom. Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým chodcom a cyklistom.


Po komplexnej rekonštrukcii Jarkovej ulice mesto Prešov úspešne zrealizovalo aj obnovu priľahlého priestoru, ktorý prepája Jarkovú ulicu a OC Novum. Pôvodná komunikácia prešla úpravou konštrukcie vozovky a chodníkov, vrátane odvodnenia, v súlade s požiadavkami a kritériami pre priestor situovaný v mestskej pamiatkovej rezervácii mesta Prešov.

Medzi ulicami Biskupa Gojdiča a Jarkovou tak vzniklo mini námestie s rozlohou približne 600 m² so zjednoteným usporiadaním priestoru a bezbariérovým riešením spevnených plôch, ktoré plynule nadväzujú na chodníkové časti Jarkovej. Povrch zrekonštruovanej komunikácie tvorí porfýrová dlažba a pôvodná štiepaná žulová kocka z Jarkovej ulice. Funkčné plochy sú riešené jednotne s plochami pri OC Novum.

Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým pre pohyb chodcov a cyklistov s možnosťou prístupu záchranných vozidiel, vozidiel údržby a občasného zásobovania. Súčasťou námestíčka sú aj 3 nové lavičky, 3 stojany na bicykle a odpadkové koše. Na verejnom osvetlení pribudla nová otočná kamera, ktorá je súčasťou kamerového systému mesta Prešov.

V novo obnovenom priestore pribudli aj tri nové stromy (hraby obyčajné). Výsadbové jamy sú vybavené zavlažovacím a prevzdušňovacím systémom, ktoré zabezpečia dostatok vlahy a vzduchu pre korene stromov.

Prepojenie ulíc Biskupa Gojdiča a Jarkovej zrealizovala firma UNISTAV, s.r.o. za cenu 168 025,18 eur s DPH.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2018
Skaličania budú mať ohňostroj večer na Silvestra, Seničania na Nový rok
Ohňostroje na prelome rokov sa v dvoch centrách na Záhorí uskutočnia na Silvestra a na Nový rok. V Skalici bude ohňostroj vo večerných hodinách na Silvestra, v Senici si svetelnú šou užijú na Nový rok.
viac
27.02.2021
Pre bezdomovcov v karanténe poslúžia nové unimobunky
Šíriaci sa nový koronavírus ohrozuje čoraz viac aj ľudí na ulici. Ak sa u niekoho z nich potvrdí ochorenie, obdobie karantény budú môcť prečkať v izolovaných unimobunkách, ktoré zakúpilo mesto Prešov.
viac
22.11.2021
Nové inovačné centrum InoVia prepojí vzdelávanie s praxou
Inovačné centrum InoVia, ktoré vzniká v Žilinskom kraji, prinesie nové stimuly pre inovačnú a digitálnu transformáciu kraja.
viac
23.02.2024
V bratislavskej Rači na Dopravnej ulici vzniká nové námestie
V bratislavskej mestskej časti Rača na Dopravnej ulici vzniká nové námestie. Má zlepšiť zázemie pre chodcov, lavičky, koše, stojany na bicykle a aj nové stromy. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o tom informoval na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %