Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.03.2016 10:00

Renováciou kaštieľa v Humennom sa chcú priblížiť k jeho pôvodnej podobe


Kaštieľ má dostať novú tvár. (Foto: Wikimedia Commons)


Rekonštrukciou za približne 2,7 milióna eur prechádza renesančný kaštieľ v Humennom, kde sídli Vihorlatské múzeum (VM). Stavebné práce, ktoré odštartovali vlani v máji, chcú ukončiť v lete tohto roka. Projekt financuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), zriaďovateľ VM, z vlastných zdrojov.


Renovácii kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), predchádzali trojročné prípravy a konzultácie s pamiatkarmi. "Nakoľko v kaštieli nebol v minulosti robený komplexný reštaurátorsko-architektonický a historický prieskum, podmienkou rekonštrukcie bol práve prieskum. Jeho výstupom je 290-stranová publikácia formátu A4," informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Za uplynulé mesiace získala humenská NKP nový šat. „Doteraz sa podarilo vymeniť strešnú krytinu na vonkajšej strane východného, severného a západného krídla budovy. Práce na južnom krídle sú komplikovanejšie a prebiehajú v závislosti od poveternostných podmienok,“ vysvetlila hovorkyňa. Okrem krytiny sa priebežne vymieňajú poškodené časti krovu a drevené debnenie. V podkroví ďalej domurovali obvodové strešné murivo, na východnej a severnej časti strechy omietli komíny. „Štyrmi stavebno-statickými úpravami boli odstránené trhliny na fasáde, hlavne na bastiónoch. Sanácia muriva bola vykonaná po celom obvode kaštieľa, a to pod úrovňou aj nad úrovňou terénu,“ doplnila Fitzeková. V pláne je ďalej zateplenie strechy a výkopy pre kanalizáciu na odvod dažďovej vody. V súčasnosti sú už zreštaurované všetky fasády objektu, okrem tých na veži nad vstupom a na juhovýchodnom bastióne. Reštaurovaním prešli kordónové a korunné rímsy, strieľne v nárožiach a kamenné šambrány okien na poschodí východného krídla, západnej fasády a bastiónu.

Prebiehajúca renovácia poodhalila niečo z niekdajšej podoby kaštieľa. Reštaurátori objavili viaceré doteraz skryté architektonické prvky, napríklad pôvodné okenné šambrány, nové okná a strieľne. V rámci projektu sa podarilo obnoviť sgrafitovú výzdobu na nárožiach severovýchodného a severozápadného bastiónu. „Po ukončení reštaurátorských zásahov nadobudne severná časť kaštieľa renesančný charakter. Južná časť kaštieľa si ponechá mladší historizujúci profil. Súbežne s týmito prácami prebieha tiež repasovanie a výroba nových okien a mreží,“ ozrejmila Fitzeková s tým že v pláne je aj nový padací mostík kaštieľa a výmena jeho brány. Renováciu humenskej pamiatky chcú ukončiť v júli tohto roka - o dva mesiace neskôr oproti pôvodným plánom. PSK ju realizuje vďaka úveru z Európskej investičnej banky. Prebieha za plnej prevádzky múzea. „Naším zámerom je v rámci možností vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila 'veľká rekonštrukcia' v 70. rokoch minulého storočia, ktorá bola vykonaná bez predchádzajúceho reštaurátorského prieskumu. Okrem vizuálneho zážitku by mala rekonštrukcia priniesť aj zvýšenie kvality poskytovaných služieb pre návštevníkov,“ uzavrela Fitzeková.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %