Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.01.2018 02:48

Šaľa má ďalšiu kultúrnu pamiatku


Trafostanica na Kráľovskej ulici je už zaradená medzi národné kultúrne pamiatky. Snímka zdroj: (MsÚ).


Transformátorová stanica pri bývalom mlyne sa stala národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad SR. Budovu, ktorá vznikla v rokoch 1913-1914 vyhlásil pamiatkový úrad za technickú pamiatku.


S nápadom zaradiť budovu na Kráľovskej ulici medzi pamätihodnosti prišli členovia Komisie kultúry a cestovného ruchu, Gabriela Lacková, Ján Belovič a Lívia Pešádiková. Podľa ich návrhu by sa mohla budova zrekonštruovať a umiestniť na nej nápis o jej histórii.

Ako sa píše v knižnej publikácii Petroviča R. s názvom „Trafostanica v Šali“, mlyn v roku 1918 zamestnával 17 robotníkov. Ročná výroba múky presahovala 17 000 metrických centov. Produkoval krupicu, chlebovú múku a otruby. Transformátorová stanica vznikla pravdepodobne okolo roku 1924. „Trafostanica ako súčasť bývalého mlyna a elektrárne dodnes predstavuje hodnotný doklad priemyselnej histórie Šale,“ píše sa v oficiálnych dokumentoch.

Historický pohľad na mlyn. Snímka zdroj: (MsÚ).

V objekte sa síce nezachovalo pôvodné transformátorové zariadenie, samotná budova reprezentuje architektonické dielo priemyselnej architektúry z obdobia prvých desaťročí 20. storočia na Slovensku. Objekt je totiž zachovaný v pôvodnom stave.

Na území mesta sa nachádzajú aj ďaľšie štyri kultúrne pamiatky – kaštieľ, stĺp pod sochou sv. Juraja, samotná socha sv. Juraja a Dom ľudového bývania v Šali.

Autor: (ek)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %