Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.01.2019 09:45

Samospráva chce pokračovať v obnove miestneho pamätníka


Pamätník v Kľaku


Po čiastočnej obnove Pamätníka fašistami umučených občanov a partizánov nachádzajúceho sa v obci Kľak realizovanej v roku 2016, by chcela miestna samospráva pokračovať aj v jeho ďalšej obnove.


"Máme projekt na revitalizáciu pamätníka, ktorý sme už sčasti aj rekonštruovali. Potrebujeme ešte dokončiť oplotenie pamätníka a zrekonštruovať vonkajšie plochy," poznamenal starosta Ľuboš Haring s tým, že prostriedky na tento účel chcú žiadať z úradu vlády.       

Pri poslednej oprave pamätníka vymenili tabule, zreštaurovali reliéf pamätníka a sochu, kúpili nové stožiare na vlajky, pamätník očistili a impregnovali.       

Pamätník fašistami umučených občanov a partizánov od Jána Hučku pochádza z roku 1959. Dielo pripomína udalosti "Krvavej nedele" 21. januára 1945, keď bol Kľak za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacich v pohorí Vtáčnika počas SNP úplne vypálený a zavraždených bolo 84 občanov. Za obeť padla aj vedľajšia obec Ostrý Grúň, aj tú nemecká jednotka Edelweiss vypálila a zavraždila 64 jej obyvateľov.       

Tieto udalosti si v obciach pripomínajú aj tento rok a to v nedeľu 20. januára. Ako vždy podujatie sa začne svätou omšou za obete vypálenia, pokračovať bude sprievodom od kultúrneho domu v Kľaku k pamätníku, kde budú nasledovať príhovory a kladenie vencov. Potom sa sprievod presunie do vedľajšej obce Ostrý Grúň.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2018
Stropkov oslávi 100. výročie konca vojny a odhalia monument na cintoríne
Stropkov sa chystá na veľkú slávnosť. V sobotu 29. septembra sa tam v rámci celodenného programu uskutoční séria podujatí pripomínajúca vojnové udalosti spred sto rokov. Jeho hlavným motívom budú oslavy 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny.
viac
10.01.2020
Obce pod Vtáčnikom si pripomenú najkrutejšie udalosti svojich dejín
Obce Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si pripomenú krvavé udalosti spred 75 rokov, keď boli za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v pohorí Vtáčnika počas Slovenského národného povstania (SNP) vypálené a mnohí obyvatelia týchto dedín boli zavraždení.
viac
02.02.2021
Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia
Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.
viac
12.08.2021
KSK začal s rekonštrukciou pamätníka na Dargove
Pamätník oslobodenia a víťazstva na Dargove začínajú opravovať. Rekonštrukciou prejdú mramorová spevnená plocha pred pamätníkom, schodisko aj vstup do Siene bojovej slávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %