Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.01.2023 09:55

Samosprávy pod Poľanou na protest vypnú verejné osvetlenie


Detva - ilustračná snímka


Mestá a obce pod Poľanou v pondelok (30. januára) večer vypnú na celú noc verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky. TASR o tom v piatok informoval predseda Koordinačného združenia mikroregiónu Podpoľanie a zároveň starosta obce Kriváň Imrich Paľko.


Pripomenul, že odstavenie verejného osvetlenia bude vo všetkých obciach a mestách, ktoré sú v združení. Pripájajú sa tak k protestnej iniciatíve s názvom Mestám a obciam zhasína nádej. Vyplýva to z uznesenia, na ktorom sa členovia koordinačného združenia dohodli koncom januára. Paľko uviedol, že súčasťou združenia sú všetky obce a mestá okresu Detva. Patria však do neho aj obce Zvolenská Slatina, Očová, Hrochoť a Budiná.       

K vypnutiu verejného osvetlenia sa podľa podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika pripoja nielen mestá. Svoju účasť po rokovaní na Kysuciach prisľúbili i obce. Ide o prvú z protestných akcií, ktoré samosprávy plánujú uskutočniť.       

Pomoc samosprávam s cenami energií pôjde podľa dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri, a už vtedy sa o ňu uchádzalo viacero subjektov z verejnej správy. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2020
Výzva na Rozvoj energetických služieb na regionálnej a miestnej úrovni
Výzva na predkladanie žiadostí o NFP na energetický audit a prípravu projektu garantovanej energetickej služby.
viac
25.01.2023
Samosprávy na protest koncom januára vypnú verejné osvetlenie
Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.
viac
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
30.01.2023
Viaceré samosprávy po celom Slovensku vypnú večer na protest verejné osvetlenie
Viaceré mestá a obce po celom Slovensku zhasnú na protest v pondelok večer verejné osvetlenie. Chcú tak upozorniť, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých ich základných úloh.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %