Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.10.2022 09:30

Šéfovia samospráv volajú po posilnení práv MsP v oblasti dopravy


Na snímke príslušníci Hasičského a záchranného zboru zasahujú pri dopravnej nehode na Zochovej ulici 2. októbra 2022 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Tragická víkendová udalosť v centre Bratislavy zvýraznila tému rozšírenia právomocí obecnej, resp. mestskej polície (MsP) v oblasti dopravnej kontroly a prevencie.


Upozornili na to starostovia z hlavného mesta apelujúci prostredníctvom Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) na potrebnú zmenu zákona.

"Obraciame sa na Ministerstvo vnútra SR a žiadame zmenu legislatívy v zmysle posilnenia kompetencií mestskej polície (MsP) tak, aby mohli aj oni kontrolovať cestných pirátov, monitorovať dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti či kontrolovať požívanie alkoholických nápojov vodičov počas jazdy," uviedol predseda RZ a starosta mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica Jozef Krúpa.

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača Michal Drotován upozornil, že zvýšené kompetencie obecnej, resp. mestskej polície pomôžu zabrániť opakovaniu podobných tragédií, ako sa stala v nedeľu (2. 10.) na zastávke mestskej hromadnej dopravy v bratislavskom Starom Meste. "Veci by sa nemali riešiť až po skutkoch, dôležitá je prevencia," zdôraznil Drotován.

Prevenciou by podľa združenia mali byť aj stacionárne automatické radary na najnebezpečnejších úsekoch ciest, ktoré výraznou mierou znižujú počty priestupkov pri prekračovaní maximálnej povolenej rýchlosti.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo pripomenul, že navrhované zmeny boli súčasťou podnetov k pripravovanej novele zákona o obecnej polícii.

Spolu so starostami Vallo opätovne vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí nedeľňajšej tragickej dopravnej nehody na zastávke Zochova.

Do priestorov zastávky plnej ľudí sa vrútilo auto šoférované opitým vodičom. V dôsledku zrážky päť ľudí zomrelo a päť bolo zranených. Medzi obeťami boli prevažne mladí ľudia, študenti vysokých škôl.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Finálne riešenie parkovacej politiky bude výhodné pre Bratislavčanov
V utorok (18. októbra) sa uskutočnilo zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov, na ktorom poslancom mestského zastupiteľstva a členom komisie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a experti hlavného mesta a spoločnosti Deloitte predstavili model fungovania parkovacieho systému v Bratislave.
viac
23.01.2018
Jazdecké hliadky dohliadajú na poriadok v bratislavskom lesoparku
Bratislavský lesopark, ktorý je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty nespí ani v tomto zimnom čase. Aj v tomto ročnom období ho denne navštívi množstvo ľudí, či už sú to športovci, mamičky s deťmi, psičkári, ale žiaľ aj tí, ktorí si z lesoparku robia jednu veľkú skládku odpadu.
viac
21.04.2020
RegioJet posilňuje kapacitu vlakov, počet cestujúcich opäť rastie
Počet cestujúcich vlakom na trase S70 medzi Bratislavou a Komárnom postupne opäť rastie. Informuje o tom dopravca RegioJet, ktorý napriek platným obmedzeniam pre pandémiu nového koronavírusu eviduje stále viac cestujúcich.
viac
09.01.2023
Mestská polícia má nové vozidlá, jedno so špeciálnou výbavou
Mestská polícia v Bratislave má 11 nových vozidiel. Jedným z nich je aj vozidlo so špeciálnou výbavou, ťažným i navíjacím zariadením, ktoré je určené na riešenie krízových situácií v uliciach hlavného mesta, ale aj v ťažšie dostupnom teréne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %