Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
07.06.2023 09:30

Šesť mláďat sokola rároha budú sledovať vysielačkami


Na snímke vyliečený sokol rároh pred vypustením do prírody. Snímka zdroj: (tasr).


Šesť mláďat sokola rároha budú sledovať prostredníctvom satelitných vysielačiek. Ornitológom budú poskytovať aktuálne informácie o mieste ich výskytu. Informovala o tom Eva Horková z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).


Vysielačky ornitológovia inštalujú za špecifických podmienok.Monitorujú stav hniezdenia a čas vyliahnutia mláďat, aby vedeli čo najpresnejšie odhadnúť ich vek a určiť tak najvhodnejší čas na osadenie vysielačiek. Predseda RPS Jozef Chavko tvrdí, že to býva spravidla pár dní pred vyletením z hniezda, keď sú už mláďatá dostatočne veľké a zároveň majú vyvinuté operenie.

"Pri inštalácii vysielačiek na sokola rároha sa používa čiapočka odskúšaná sokoliarmi, ktorá slúži na zatienenie, a teda upokojenie jedinca, ktorý je tak počas osadenia vysielačky pokojný," priblížil Chavko.

Člen projektového tímu LIFE Danube Free Sky z Ochrany dravcov na Slovensku Roman Slobodník hovorí, že údaje z vysielačiek inštalovaných na šesť jedincov v roku 2021 im potvrdili vysokú úmrtnosť mláďat v prvých mesiacoch života. Priniesli tiež informácie o pohybe mladých sokolov. "Príčiny úmrtia boli rôzne, zaznamenali sme napríklad úhyn v dôsledku zásahu elektrickým prúdom, jeden jedinec bol pravdepodobne obeťou tornáda na Sicílii, ďalší bol ulovený v Kosove," uviedol Slobodník.

Projekt Vysielačky na pomoc vzácnym sokolom podporil Nadačný fond Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy v Nadácii Pontis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2018
Pomôžte nám spočítať bocianov, vyzývajú verejnosť ornitológovia
Mláďatá bocianov už dorastajú do veľkosti dospelých a onedlho spolu so svojimi rodičmi zo Slovenska odletia do africkej savany. Ešte predtým ich však chcú ornitológovia spočítať.
viac
14.08.2020
Za nižší počet mláďat sokola červenonohého môže menej potravy
Vlani sa odchovalo 25 párov a 73 mláďat, tento rok z 18 hniezd vyletelo 32 mladých sokolov. Informovalo o tom občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
13.08.2021
Ornitológovia našli 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského
Ornitológovia spolu s ochranármi skontrolovali tento rok 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského na západe Slovenska. Ide o najvyšší počet za desaťročia monitoringu.
viac
23.05.2022
Ročne zahniezdia v mestách stovky párov sokola myšiara a myšiarky ušatej
Každý rok zahniezdia v mestskom prostredí na Slovensku stovky párov sokola myšiara a myšiarky ušatej. Uviedla to Ochrana dravcov na Slovensku s tým, že ide pre ľudí o užitočné druhy a mať ich za "susedov" nie je nebezpečné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %