Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
25.02.2022 01:35

SK8 rokovalo o projekte hokejových akadémií


Ilustračná snímka: (tasr).


Združenie samosprávnych krajov SK8 rokovalo vo štvrtok (24. 2.) v Košiciach o projekte krajských hokejových akadémií, na ktorom kraje spolupracujú so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH).


Súčasťou projektu je okrem akadémie, ktorá funguje na športových školách, aj výstavba tréningovej hokejovej haly.

Výstavby nielen v Košiciach však narážajú na chýbajúce dokumenty, ktorými sú prestupový poriadok, štatút o zriadení regionálnych hokejových akadémií a zmluva – realizácia projektu regionálnych hokejových akadémií medzi jednotlivými krajmi, SZĽH i hokejovým klubom. Tieto komplikácie brzdia samotnú výstavbu, informoval Košický samosprávny kraj (KSK).

"V Košickom kraji sme založili krajskú hokejovú akadémiu, ktorá funguje pri Strednej športovej škole v Košiciach, no na to, aby mohli naši študenti kvalitne trénovať, potrebujeme začať stavať tréningovú hokejovú halu. Verím preto, že sa nám podarí vyriešiť tieto administratívne prekážky a aj vďaka projektu krajských hokejových akadémií budú mať mladí hokejisti vytvorené dobré podmienky na svoj ďalší rozvoj," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Vedenie SZĽH deklarovalo, že má záujem užšie koordinovať konkrétne aktivity v záujme urýchlenia výstavby hokejových hál. "Chceme sa posunúť ďalej v agende spoločného zámeru hokejových akadémií, preto sme otvorili tému úpravy národných kritérií na čerpanie štátnej finančnej podpory z Úradu vlády SR. S vyššími územnými celkami a strednými športovými školami by sme chceli mať podpísané zmluvy do konca júna 2022. V súlade so združením SK8 žiadame, aby sa čerpanie štátnej finančnej podpory predĺžilo do 31. decembra 2025," povedal poradca prezidenta SZĽH Richard Pavlikovský.

KSK na rokovaní predsedov krajov ďalej predložil návrh na vyčlenenie väčšieho objemu peňazí z európskych zdrojov pre menej rozvinuté regióny. Témou bola aj zmena volebného systému pre voľby do Národnej rady (NR) SR so zvýšením počtu volebných obvodov, čo by umožnilo vyššie zastúpenie regionálnych zástupcov v parlamente.

Združenie SK8 sa zaoberalo aj úpravou školského zákona a presunom kompetencií na samosprávne kraje pri určovaní počtu žiakov na osemročné gymnáziá a na školy so vzdelávaním v cudzom jazyku. Reč bola aj o negatívnom dosahu zvyšovania cien energií, ktoré zasiahne rozpočty všetkých krajov. Vláda na pomoc verejnému sektoru vyčlení 52 miliónov eur, ktoré by mali putovať do škôl, nemocníc a zariadení sociálnych služieb. Podľa SK8 tieto kompenzácie nepokryjú nárast cien.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
01.10.2021
Predsedovia krajov rokovali o ich financovaní i reforme zdravotníctva
Predsedovia samosprávnych krajov sa vo štvrtok stretli na 17. rokovaní zhromaždenia Združenia samosprávnych krajov SK8. Na stretnutí v Oponiciach v okrese Topoľčany dominovali témy optimalizácie siete nemocníc, financovania sociálnych služieb, prípravy zákona o verejnej doprave.
viac
28.10.2022
Nad obcou začala výstavba 35 metrov vysokej vyhliadkovej veže
Nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese začali v týchto dňoch s výstavbou vyhliadkovej veže Green Point.
viac
22.12.2022
Výstavba hokejovej haly pre talentovanú mládež napreduje
Práce sa naplno rozbehli aj v stredoškolskom kampuse v Zámostí, kde sa už črtajú základy novej hokejovej haly pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne. Zhotoviteľ aj investor absolvovali prvý kontrolný deň na stavbe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %