Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
28.11.2023 12:05

Slováci vlani vytvorili 2,6 milióna ton komunálneho odpadu


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Slováci vlani vytvorili 2,6 milióna ton komunálneho odpadu. V priemere vyhodili do odpadových nádob 478 kilogramov smetí. Na deň to predstavuje približne 1,3 kilogramu odpadu. Produkcia komunálneho odpadu sa na Slovensku za poslednú dekádu zvýšila takmer o polovicu.


TASR o tom informovala analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Analýza vychádza z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu.         

Približne 39 percent odpadu z domácností končí na skládkach. Miera recyklácie bola na úrovni 50 percent. Približne deväť percent komunálneho odpadu sa zhodnotilo na elektrickú energiu alebo teplo v zariadeniach na energetické využitie odpadu, tvrdí Sadovská. Slovensko podľa nej naďalej patrí medzi skládkové veľmoci.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2017
Humenné podporuje svojich obyvateľov v recyklácii odpadu
Humenská samospráva podporuje občanov v recyklácii odpadu v meste. Za získané finančné prostriedky z Recyklačného fondu nakúpi obyvateľom 3000 setov tašiek určených na vybrané druhy separovaného odpadu a 7500 balení kuchynských utierok.
viac
16.01.2018
MŽP prostredníctvom európskych peňazí podporuje triedenie komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo výzvu s celkovou alokáciou 10 mil. eur na podporu dotrieďovania vytriedených zložiek komunálnych odpadov, predovšetkým tých, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov.
viac
22.04.2018
Mesto Levice vlani vyviezlo z čiernych skládok stovky ton odpadkov
Mesto Levice vlani zlikvidovalo takmer 18.500 ton komunálneho odpadu. Náklady na vývoz a jeho separáciu odčerpali z mestskej pokladne vyše 1,3 milióna eur.
viac
04.10.2019
Ako na Slovensku riešiť vysoký podiel skládkovania
Z dnes existujúcich deväťdesiatich povolených skládok komunálneho odpadu, na ktoré slovenské obce a mestá ukladajú zmiešaný obsah čiernych kontajnerov, až päťdesiat nespĺňa technické parametre EÚ! Podľa odhadov odborníkov polovici z onej päťdesiatky hrozí uzatvorenie do dvoch rokov!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %