Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.03.2023 01:30

Slovenský rys karpatský podporí populáciu v Slovinsku


Rys Lukáš.


Rys karpatský, ktorého odchytili vo Volovských vrchoch na východe Slovenska, podporí populáciu svojho druhu v Slovinsku. Samca previezla Národná zoologická záhrada Bojnice uplynulý týždeň do Triglavského národného parku v rámci projektu LIFE Lynx.


Momentálne sa nachádza v adaptačnom tábore, odkiaľ ho vypustia do voľnej prírody. Informovala o tom hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

Dospelého samca odchytili odborníci koncom januára v spolupráci s partnermi z Lesnej správy Betliar, Národnej zoologickej záhrady Bojnice, Technickej univerzity vo Zvolene a Správy Národného parku Slovenský kras. "Jeho odhadovaný vek je tri až päť rokov a má váhu 24 kilogramov. Dostal meno Lukáš. Po odchyte ho dočasne umiestnili v rehabilitačnej stanici Národnej zoo Bojnice, kde ho pod odborným dohľadom chovateľov a veterinárneho lekára pripravili na jeho translokáciu do Slovinska," načrtla Klasová.

Rysy v Slovinsku podľa nej vypúšťajú metódou "nepriameho vypustenia", teda po prevoze do krajiny strávia zvieratá určitý čas v adaptačnej stanici a až následne idú do voľnej prírody. "O Lukáša sa tak momentálne starajú poľovníci. Predpokladá sa, že bude vypustený v polovici apríla," doplnila.

Presné miesto tábora, v ktorom sa rys zo Slovenska nachádza, nie je zverejnené. "Je dôležité nerušiť rysa pri prispôsobovaní sa novému prostrediu. Rys je divoké a veľmi plaché zviera," uviedli odborníci z LIFE Lynx na sociálnej sieti. Okolie tábora je tak kontrolované kamerami, ale aj poľovníkmi a inšpektormi.

"V oblasti Jelovica, kam pricestoval Lukáš, má svoje teritórium aj rysia samica Aida. Spolu s novým nepríbuzným samcom tak bude mať možnosť vytvoriť pár," dodala Klasová.

Hlavným cieľom projektu LIFE Lynx je záchrana populácie rysa karpatského v Dinárskom pohorí a juhovýchodných Alpách pred vyhynutím a jej zachovanie v dlhodobom horizonte.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
10.12.2020
Slonice Maju a Gulu z bojnickej zoo premiestnili do nového pavilónu
Slonice Maja a Gula z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach si už zvykajú na nový domov. Do nového pavilónu pre africkú faunu ich v stredu premiestnili prostredníctvom špeciálneho transportného boxu. Informoval o tom hovorca zoo Jaroslav Slašťan.
viac
03.05.2021
Dvojica rysov z bojnickej zoo našla nový domov v slovinskom národnom parku
Národný park Triglav v Slovinsku získal troch nových obyvateľov. Rysy Lenka a Julija pochádzajú zo Slovenska a Tris z Rumunska.
viac
27.06.2022
Mačky divé na moravsko-slovenskom pohraničí ohrozuje kríženie s mačkou domácou
Preukázal to genetický výskum v rámci cezhraničného projektu Hľadáme mačku, pozor, divú!, do ktorého je zapojená Národná zoologická záhrada v Bojniciach. Informoval o tom hovorca zoo Pavel Procner.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %